Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Сградата на бившето "Немско училище“ става модерна библиотека
Автор: Екип Burgas24.bg 09:35 / 05.11.2014Коментари (0)2522
Общественото обсъждане на спечелилия конкурса проект за реконструкция на сградата на бившето "Немско училище" и трансформацията му в Културно-образователен център и библиотека, разбуни духовете на присъстващите архитекти и служители на библиотеките в залата на Морско казино снощи, предаде репортер на Burgas24.bg.

7 идейни проекта се състезаваха в този конкурс, 3 от тях бяха отстранени от журито. Комисията избра този на варненския екип на "Дизарх" ООД с ръководител архитект Делян Жечев с мотива, че проектът е най-близо както до идеята на комисията, така и до бюджета, с който общината разполага.

Именно ограниченият бюджет бе в основата на разгорялата се дискусия.

"Не твърдим, че идеята ни е перфектна, но трябваше да се съобразим с описанията на бюджета и околната среда в района", каза архитект Делян Жечев, управител на студио "Дизарх".

"Важно за нас беше след реконструкцията бившето немско училище да има визия на библиотека, а не на МОЛ. Това беше и нашата цел - да изкараме младите хора от големите търговски комплекси и да превърнем културния център в едно притегателно място, обясни той. 

Арх. Жечев благодари от името на варненския екип за предоставената им възможност за работа и изява, която е предизвикателство за всеки архитект, още повече, че фирмата за първи път работи по задание за библиотека.

Проектът обхваща: изграждането на подземен паркинг за 22 коли, малък амфитеатър - средище за млади хора, сутерен в 3 зони, малко кафе, асансьор, пригоден за хора с увреждания и свързващ паркинга с всички етажи, хранилища за книгите, гардероб, читалня, звукозаписно и дигитално студио, каталожни зали, информационен център, детски кът. 

На втория етаж ще бъде разположен музея за съвременно изкуство. Пак там ще има читалня с голяма тераса, от която ще се вижда амфитеатърът и на която ще могат да се четат книги при добро време, много функционална зала, книгохранилище. Предвиждат се също лекционна и прожекционна зали.
Стремежът е визията на сега съществуващата сграда да бъде максимално запазена. 

Конструкцията на елементите ще е метална, а фасадата на сградата от бетон с ясно подчертани фуги и прозорци с вградени книги.

Музеят за съвременно изкуство ще бъде отделен изцяло от стъклени фасадни плоскости.
Присъстващите архитекти поставиха много и различни въпроси, отговорите на които, за съжаление достигаха винаги до един и същ проблем - ограничените финанси.

Недостатъчната площ, недобрата светлина, концепциалната основа, нераздвижената и неартистична визия на външната фасада - бяха тема за разискване почти 2 часа. Имаше предложение дори за замяна на сгради, поради съмненията, че 610 000-те налични книги няма да могат да бъдат събрани на тази площ. Чуха се изказвания за съхранение на стила на сградата, тъй като е строена, макар и преди 80 години от видни архитекти, възпитаници на Баухаус. Критикуван беше липсващият синтез между архитектурната среда и монументалното изкуство. Постави се под съмнение и реализацията на проекта в рамките на бюджета.
"Библиотеката е най-демократичната институция и като такава тя трябва да бъде достъпна за всички, каза Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

"Това е последният шанс най-голямата библиотека в Югоизточна България да бъде събрана на едно място. Била съм на много представяния на идеи и копки, но нищо от тях не се осъществи. Благодарна съм на Община Бургас, че извоюва битката за тази сграда и даде надежда на Бургас, че ще има една модерна библиотека," допълни тя.

Рушащата се вече години сграда е построена през 1935 г. като Немско училище по проект на известни архитекти. След края на Втората световна война е преобразувана в здравно заведение, популярно в града като "Немската болница". След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но функциите й по предназначение са преустановени и от 20 години е неизползваема.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Конфликт Израел-Газа
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: