Сградата на бившето "Немско училище“ става модерна библиотека

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:35 / 05.11.2014
2524
Общественото обсъждане на спечелилия конкурса проект за реконструкция на сградата на бившето "Немско училище" и трансформацията му в Културно-образователен център и библиотека, разбуни духовете на присъстващите архитекти и служители на библиотеките в залата на Морско казино снощи, предаде репортер на Burgas24.bg.

7 идейни проекта се състезаваха в този конкурс, 3 от тях бяха отстранени от журито. Комисията избра този на варненския екип на "Дизарх" ООД с ръководител архитект Делян Жечев с мотива, че проектът е най-близо както до идеята на комисията, така и до бюджета, с който общината разполага.

Именно ограниченият бюджет бе в основата на разгорялата се дискусия.

"Не твърдим, че идеята ни е перфектна, но трябваше да се съобразим с описанията на бюджета и околната среда в района", каза архитект Делян Жечев, управител на студио "Дизарх".

"Важно за нас беше след реконструкцията бившето немско училище да има визия на библиотека, а не на МОЛ. Това беше и нашата цел - да изкараме младите хора от големите търговски комплекси и да превърнем културния център в едно притегателно място, обясни той. 

Арх. Жечев благодари от името на варненския екип за предоставената им възможност за работа и изява, която е предизвикателство за всеки архитект, още повече, че фирмата за първи път работи по задание за библиотека.

Проектът обхваща: изграждането на подземен паркинг за 22 коли, малък амфитеатър - средище за млади хора, сутерен в 3 зони, малко кафе, асансьор, пригоден за хора с увреждания и свързващ паркинга с всички етажи, хранилища за книгите, гардероб, читалня, звукозаписно и дигитално студио, каталожни зали, информационен център, детски кът. 

На втория етаж ще бъде разположен музея за съвременно изкуство. Пак там ще има читалня с голяма тераса, от която ще се вижда амфитеатърът и на която ще могат да се четат книги при добро време, много функционална зала, книгохранилище. Предвиждат се също лекционна и прожекционна зали.
Стремежът е визията на сега съществуващата сграда да бъде максимално запазена. 

Конструкцията на елементите ще е метална, а фасадата на сградата от бетон с ясно подчертани фуги и прозорци с вградени книги.

Музеят за съвременно изкуство ще бъде отделен изцяло от стъклени фасадни плоскости.
Присъстващите архитекти поставиха много и различни въпроси, отговорите на които, за съжаление достигаха винаги до един и същ проблем - ограничените финанси.

Недостатъчната площ, недобрата светлина, концепциалната основа, нераздвижената и неартистична визия на външната фасада - бяха тема за разискване почти 2 часа. Имаше предложение дори за замяна на сгради, поради съмненията, че 610 000-те налични книги няма да могат да бъдат събрани на тази площ. Чуха се изказвания за съхранение на стила на сградата, тъй като е строена, макар и преди 80 години от видни архитекти, възпитаници на Баухаус. Критикуван беше липсващият синтез между архитектурната среда и монументалното изкуство. Постави се под съмнение и реализацията на проекта в рамките на бюджета.
"Библиотеката е най-демократичната институция и като такава тя трябва да бъде достъпна за всички, каза Наталия Коцева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

"Това е последният шанс най-голямата библиотека в Югоизточна България да бъде събрана на едно място. Била съм на много представяния на идеи и копки, но нищо от тях не се осъществи. Благодарна съм на Община Бургас, че извоюва битката за тази сграда и даде надежда на Бургас, че ще има една модерна библиотека," допълни тя.

Рушащата се вече години сграда е построена през 1935 г. като Немско училище по проект на известни архитекти. След края на Втората световна война е преобразувана в здравно заведение, популярно в града като "Немската болница". След 1989 г. сградата остава държавна собственост, но функциите й по предназначение са преустановени и от 20 години е неизползваема.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).