Шеф в мина "Черно море" застана зад исканията на работниците

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:10 / 15.09.2014
494
Изпълнителният директор на мина "Черно море" - Бургас каза за Радио "Фокус" - Бургас, че застава напълно зад исканията на работниците в мината.

"Защото те са напълно прави. Те не търсят дарения нито подаяния, а търсят това, което са заработили. Тъй като НЕК в лицето на държавата, защото това е държавна компания, не са им изплатили заплатите за юли и август", каза Николов.

На въпрос защо НЕК трябва да плащат заплатите на работниците и не е ли това задължение на работодателя, изпълнителният директор отговори, че ситуацията не е точно такава в случая.

"Мина "Черно море" продава въглища основно на "Топлофикация"- Сливен. 70 % от въглищата, които използва топлофикацията са на мина "Черно море". "Топлофикация"- Сливен с тези въглища освен, че топли населението продава и ток на НЕК. Разплащането става по следния начин: НЕК плаща за произведения ток на "Топлофикация" - Сливен, а те от своя страна се разплащат на нас за доставените въглища. Към днешна дата НЕК дължи около 3,5 милиона на "Топлофикация" - Сливен, като една част от тези пари са нашите неразплатени заплати", обясни Николов.

Изпълнителният директор каза, че за месец юли е разплатил на миньорите само по 130 лева аванс и общо за заплати им се дължат още 270 000 лева. За август сумата на неплатени заплати е 340 000 лева.

"Но това са суми за чисти заплати. В тези суми не са сложени осигуровките , които са по около 200 000 на месец. Знаете че наскоро ни спираха и тока за това, че дължа пари на ЕВН. От тогава до сега разплатихме частично и ни остават да дължим още 32 000 лева, но сега очаквам да дойде една нова фактура за 64 000 лева и ще стана общо 96 000. Аз как да ги платя тези пари при положение, че имам да взимам пари и то милиони "Топлофикация" - Сливен, а тя има да ги взима от НЕК", каза директорът.

Той допълни, че е против стачките, тъй като те са краен акт за решаване на даден проблем но в случая не вижда друг изход.част от миньорите са под наем, други имат теглени кредите и никой не ги пита защо не се разплащат и дори им се начисляват наказателни лихви.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтират базата на Колежа по туризъм
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).