Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Шест институции от Бургас ще реализират интересни проекти към Министерството на културата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:05 / 21.07.2022Коментари (0)905
©
Конкурс на името на оперния изпълнител Стоян Попов , двуезичен каталог, дигитално студио, Инициативата "QR Библиотечен Бургас", интерактивна изложба и танцов спектакъл са одобрените проекти, които ще се реализират до декември 2023 година.

Регионална библиотека " Пейо Яворов", Регионален исторически музей – Бургас, Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа", Държавна опера – Бургас, Държавен куклен театър – Бургас и Градска художествена галерия "Петко Задгорски" ще реализират успешно свои проектни инициативи по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти" към Национален фонд "Култура".

Проектът на РБ "Пейо Яворов" , носи заглавието QR Библиотечен Бургас. Той е ориентиран към създаването на нови подходи за опазване и популяризиране на културното наследство, чрез въвеждане на QR /Quick Response/ кодове, с което се гарантира гъвкавост и своевременен достъп до информация от библиотечния фонд. Иновативният подход е свързан с представянето на българската художествена литература чрез видео буктрейлъри, насърчавайки грамотността и обучението през целия живот извън физическото библиотечно пространство. Проектното предложение включва създаване на видео обиколка на библиотеката с включен жестомимичен превод. Видеата от обиколката ще бъдат достъпни посредством QR кодове. Проектът ще представи начин за интегриране на хора със слухови увреждания и ще стимулира подоброто разбиране на културното наследство. Стойността на проекта е 14,996,00 лв.

Регионален исторически музей - Бургас ще представи образователна интерактивна изложба за най-малките си посетители. Чрез експозицията и съпътстващите я занимателни игри децата ще опознаят красотата на природата и ще научат за особеностите на горите в Странджа планина, ще разберат колко са важни те и защо трябва да се опазват. Проектът е на стойност 9,819,60 лв.

Професионален фолклорен ансамбъл "Странджа" ще представи събитието "Българският фолклор - непреходна ценност". Проявата съчетава образци на автентичен фолклор, изпълнени от групи за автентичен фолклор, преливащи в своя обработен вариант . Проектът е на стойност 50, 068,60 лв.

Държавна опера Бургас ще организира конкурс в памет на големия български баритон Стоян Попов. С него ще се насърчат младите оперни изпълнители в професионалното си развитие. Също така ще се популяризира изпълнителското майсторство на един от най -значимите оперни изпълнители от втората половина на 20 в., чиято 90 годишнина през 2023 г. ще бъде отбелязана с изложба на музикалните фестивали в Русе, Варна и Стара Загора, в които той многократно е участвал.Проектът е на стойност 38,470.00 лв.

Изработка на двуезичен каталог с наградени творби от Национална изложба биенале за съвременно българско изобразително изкуство "Приятели на морето 2004-2022 г". Това е проекта на Бургаска художествена галерия – "Петко Задгорски". Той включва популяризиране, дигитализиране и представяне на съвременното българско изобразително изкуство / живопис, графика и скулптура/ в периода 2004 -2022г от избрани културни ценности от фондовете на БХГ - наградени творби взели участие в биенале за съвременно българско изобразително изкуство "Приятели на морето“.Проектът е на стойност 11,184,20 лв.

Създаване на дигитално студио към ДКТ – Бургас ще постави началото на разработването на кукли чрез 3D принтиране - проектиране, мултиплициране, куклена анимация, визуална и добавена реалност. Проектът е на стойност 25,940.00 лв.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: