Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Шест изложби могат да бъдат разгледани в залите и фоайетата на "Флора" и НХК
Автор: Екип Burgas24.bg 10:56 / 19.01.2021Коментари (0)854
©
Шест интригуващи изложби могат да бъдат разгледани този месец в залите на Експоцентър "Флора" и фоайетата на обновения Дом на културата НХК. Ако се интересувате от изкуство и фотография, задължително включете в разходката си тези две локации.

В ЕЦ "Флора" са подредени изложбите "70 години от рождението на Емил Чакъров", "Копнеж по Италия" и "Фотографии и макети на Пясъчния град".

В Дом на културата НХК са представени експозициите "Бургазлии завинаги", "Градски скулптури" и творби на участниците във Фестивала на младите в изкуството.

Залите и на двете емблематични сгради могат да бъдат наемани по цени, гласувани от общински съвет и за други изложби, съобразно противоепидемичните мерки.

А ето и подробности за всяка една от настоящите:

Изложба "70 години от рождението на Емил Чакъров"

Експоцентър "Флора" - зала 2

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложбата е посветена на световноизвестния диригент Емил Чакъров, творчеството и личността на именития музикант. Тя включва снимки и материали, свързани с неговия кратък, но динамичен творчески път. Емил Чакъров е роден е през 1948 г. в Бургас. Завършва Музикалното училище в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той започва да изучава дирижиране в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на конкурса по дирижиране "Херберт фон Караян" в Берлин. Впоследствие става негов асистент в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров е дирижирал Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския национален оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира редовно в продължение на много години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с нейните музиканти многобройни записи и турнета в Германия, Австрия и Италия

Фотографска изложба "Копнеж по Италия"

Експоцентър "Флора" - зала 2

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложба "Копнеж по Италия" е съвместен проект на Италианския културен институт в София и  Агенция "Булфото". "Началото си тази изложба води от първите дни на социалното дистанциране в България. По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах как започва да се променя отношението към италианците по софийските улици. Много минувачи ги гледаха с подозрение и враждебност. Тогава реших да опитам да припомня доброто чувство, което винаги сме имали помежду си от времето, когато всяка снимка от Италия, публикувана в социалните мрежи, носеше харесвания, усмивки и сърчица. Започнах да публикувам във фейсбук една по една снимки от своите пътешествия из Италия, заедно с кратък текст за някакъв любопитен и интересен факт от кадъра. Публикациите веднага набраха популярност сред приятелите и вярвам, че успях да запаля онова усещане, което ни кара да копнеем отново да отидем там" - казва Евгени Димитров, управител на "Булфото", който е автор на фотографиите и на текста към тях. Сред фотосите на изложбата можете да разпознаете типични за Италия места, като Мавзолея, град Помпей и типичните улички на романтиката.

Изложба на фотографии и макети на Пясъчния фестивал 

Експоцентър "Флора" - зала 3

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Във фотографската изложба можете да проследите целия път, който измина Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас от създаването си досега. От какво представлява теренът преди подготовката на Фестивала, до момента, в който и последният детайл е изчистен, за да изгрее в целия си блясък. Трудно е да си представим, че едно десетилетие може да бъде запечатано само в няколко кадъра. Доказателството е именно тази изложба, която е посветена на 10-то юбилейно издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Неповторимите кадри, изразяващи замислените и концентрирани погледи на скулпторите, техните мимики, жестове и енергия, са уловени и запечатани от фотографа Венелин Тодоров. В допълнение към изложбата може да разгледате и 5 уникални макета на Пясъчния фестивал. Макетите на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури от 2015 до 2019г. са изработени от 3D дизайнери, като произведенията пресъздават с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби.

Изложба "Бургазлии завинаги" 

НХК - фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Любопитна експозиция показва хората, оставили ярка следа в развитието и духовния живот на Бургас. 17 портретни снимки, специално обработени от художника Мирослав Моновски, показват благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия лекар на частна практика в града д-р Андреа Нидер, архитектите, придали облика на съвременен Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, създателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и автор на химна на "Независимостта" от 1908 г. Георги Шагунов, определяния за един от "големите хуманисти на Европа и света" художник Георги Баев.

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, за да останат завинаги тук.

Сред "вечните бургазлии" в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, обществените деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

Фотографска изложба "Градска скулптура" 

НХК - фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

Изложба на фотографии с кадри на пластики от градската среда. Автор на фотографиите е Елена Фотева.

Изложба на творби, част от Фестивал на младите в изкуството 

НХК - фоайе

От 09:00 до 17:00 ч.

Вход свободен

В горното фоайе на Дома на НХК са изложени три от инсталациите, създадени от участници във Фестивала на младите в изкуството. Първото му издание се проведе миналата есен. Цветните пъзели събират на едно място творби, преподаватели и студенти от Националната художествена академия, ученици от профилираните паралелки по изкуства в СУ "Св. св. Кирил и Методий" и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".  Художници от различни поколения рисуваха рамо до рамо в продължение на два фестивални дни, а след това картините им бяха включени в общи инсталации.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: