Шофьори, стегнете автомобилите! Акция "Зима" започва!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (1)
15:12 / 31.10.2019
1838
Традиционната акция "Зима" предстои в Бургас, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция и КАТ“ към ОДМВР – Бургас - комисар Неделчо Рачев, предаде репортер на Burags24.bg. Тя  ще протече в три етапа. Първата кампания стартира утре. Тя е под наслов "С безопасно пътно средство през зимата". Втората, стартираща на 13 ноември, е наречена "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя".  Третата акция е за безопасно  шофиране през зимата.  

Комисар Рачев поясни, че трите кампании ще продължат по една или друга форма през цялата зима. Планирани са мероприятия с деца и младежи в училищата, тъй като те са едни от най-рисковите участници в движението. Полицаите ще следят за неправилно пресичане от страна на пешеходци и велосипедисти.

Рачев наблегна на факта, че с наближаването на зимния сезон, всеки водач е длъжен да подготви автомобила си подходящо за метеорологичните условия, като в периода от 1-и до 11 ноември органите на реда ще следят изкъсо дали грайферите на автомобилите отговарят на законовите изисквания – дълбочината им да е 4 мм. Той подчерта, че в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и тази година ще се предоставят безплатни прегледи на всички водачи, с цел подпомагане на готовността им за управление на МПС при зимни условия.

За изминалия зимен период на територията на област Бургас са настъпили 580 броя ПТП-та, от които около 450 са с материални щети, съобщи главен инспектор Димитър Дачев, началник на сектор "Пътна полиция". 132 са тежките катастрофи. В тях има 163-ма ранени и 7 загинали. Около 32% от общия брой на тежките катастрофи са с участието на пешеходци. Поради отнемане на предимство на пешеходец са регистрирани 24 тежки катастрофи с 26 ранени. Най-много катастрофи стават в часовете от 17 до 19 часа. Петък е денят с най-много ПТП-та.

"За да са готови автомобилите за зимните условия, е важно да си обърнете внимание на геометрията на колата, да не се подценяват гумите. Ако се налага е по-добре да се купят нови китайски гуми, отколкото втора употреба, които вече са загубили своите качества. При мокра настилка сцеплението е в пъти по-малко при зимни условия, отколкото в летния условия, именно затова спирачките и газта трябва да се натискат плавно", отбеляза от своя страна легендата в автомобилния спорт Стоян Апостолов

Манол Тодоров от SOS ПТП призова шофьорите да бъдат по-внимателни на пътя, предвид че през зимата пешеходците носят тъмни дрехи и много по-трудно се забелязват.

В брифинга участие взеха още директорът на СБА - Бургас – Васил Михалев и директорът на БЧК - Бургас - Виолета Радева.

Повече вижте в нашето видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Бургас:
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).