Ще изчезне ли "жабарникът" на Бургас?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:14 / 10.11.2014
3953
Районният съд в Бургас назначи съдебнотехническа експертиза, която ще даде отговор на въпроса притежава ли старозагорската фирма "Мариета" ЕООД действащо отстъпено право на строеж върху терен, превърнат в "жабарник" в центъра на Бургас. Решението е по делото за делба на парцела до пл. "Тройката", отреден според плана на Бургас за построяване на Градски универсален магазин.

От десетилетия е спорът за най-популярния парцел в центъра на града, който е доста неевропейска и нелицеприятна гледка.
Съдия Светлана Янчева е отказала да приеме за отделно разглеждане инцидентния установителен иск, свързан с правото на строеж, заведен от четирима съсобственици на имота срещу петия. От едната страна са община Бургас, бургаските фирми "Трендекс" и "Музеум", както и старозагорската "Търговски дом". От другата е "Мариета" ЕООД, също регистрирана в Стара Загора.

Определението на Янчева може да се обжалва на по-горна инстанция. Ако искът бъде приет за отделно разглеждане, страната, която го е предявила, дължи държавна такса в размер на около 90 хил. лв.

Позицията на останалалите страни по спора е, че дружеството "Бургаски универсален магазин", в което общината е основен акционер, е продала нещо, което не е притежавала и в този смисъл "Мариета" ЕООД не притежава суперфикцията.
Следващото заседание е насрочено за 14 януари 2015 г.

Общата площ на спорния терен е 6,5 декара, като най-голямата част е на община Бургас. Проблемът съществува повече от две десетилетия, а началото му се корени още в трите мандата на бившия градоначалник Йоан Костадинов. В него е замесена държавата, общината, частна фирма-инвеститор и многобройни собственици на земята. Сагата се гледа в съда на различни нива, но и до днес окончателно решение няма, в резултат на което в идеалния център на Бургас до паметника на " Альоша", точно срещу сградата на Съдебната палата, стои ограден неизползваем огромен терен.
До преди няколко години там бяха положени основи и изграден първият етаж от така наречения ГУМ, голям търговски център. Основите се пълнеха с вода и теренът се превърна в своеобразен микроязовир, населен от жаби. След изчистване и заравняване на терена от фирма на бизнесмена Валери Стоянов мястото стои оградено и неизползваемо.
Гледката и след изчистването дълги години е още същата.


Виж коментарите (1)

Още по темата (10):
28.08.2018 Бургазлии, какво трябва да се построи на мястото на жабарника? Кметът прави допитване
28.08.2018 Кметът за жабарника: Няма нужда от мол в сърцето на Бургас, а площад с парк
13.08.2018 Жабарникът на пъпа на Бургас може да стене красив площад
28.12.2016 Идва ли краят на сагата с Дупката в центъра на Бургас?
19.09.2014 Сагата с Дупката в центъра на Бургас продължава
16.01.2013 Дупката в суперцентъра на Бургас може и да изчезне!
Още новини от Новини от Бургас:
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).