Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Сигнали за мъртви птици на бургаския плаж
Автор: Иван Сотиров 16:58 / 23.04.2020Коментари (1)1794
Граждани алармират за мъртви птици по бургаския плаж. "По Великденските празници   получихме по мейл сигнал от Кристина Костова за открити предния ден 10-15 мъртви птици на бургаския плаж. Веднага предприехме оглед на място, но за съжаление по изпратеното описание не можахме да ги открием. Едва на следващият ден след уточняване на точното местоположение открихме остатъци от 4 птици, от които само една беше по-запазена. Птиците бяха от вида средиземноморски буревестници", съобщават от Българска фондация Биоразнообразие.

По тях е нямало видими следи от рибарски мрежи, корди, мазут и др. външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта.  "За съжаление птиците бяха в доста лошо състояние след три дни на плажа, така че не може да твърдим дали са загинали от естествена смърт или причините са свързани с човешка дейност. Жалко е, че не успяхме да реагираме навреме докато птиците са по-запазени, за да информираме РИОСВ Бургас и да се съберат екземплярите, защото и Бургаският природо-научен музей, и Националния природо-научен музей щяха да са доволни да ги получат за колекциите си, тъй като  тази птица много рядко идва към брега и експонатите са доста ценни", добавят природозащитниците.

Д-р Петър Янков от ПЗЦ "Пода" е потвърдил  че  в последните дни около 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкова големи струпвания е естествено да има и жертви сред тях. Разбира се възможно е някои да са загинали от рибарските мрежи в залива, но бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост.

Средиземноморският буревестник (Puffinusyelkouan) е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите  риба, а понякога, ако са го изпреварили в откриването им – и риболовните кораби.Световно застрашен вид в категорията "Уязвим“ (BirdLife International, 2020), а световната популация се оценява на около 33 хил. гнездящи двойки или ок. 100 хил. птици (IUCN, 2018). Основни заплахи за вида са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развитието на туризма, хищничество от бозайници и птици. Освен това има данни, че птиците загиват като при улов в рибарски мрежи или парагади.

Поздравява се всеки, който има възможност да следи и да подава сигнали, когато види нарушения в природата. Молбата е сигналът да се подава възможно най-скоро след установяването му, да се прави колкото може по-подробно описание и да се оставя и телефон за връзка, за да можем и ние да реагираме своевременно и да бъдем от полза добавят от Българска фондация Биоразнообразие.

В условията на извънредно положение разпространението на всякакви слухове процъфтява и растат страховете на хората за различни катаклизми. "Няколко пъти получаваме запитвания за падането на мъртви птици от небето и снимки от различни точки на Европа. Споделяме примера с лястовиците в Южна Гърция, където екстремни метеорологични условия в началото на април и по-специално силните ветрове принудиха хиляди прелетни птици да спрат пътуването си и отчаяно да търсят убежище.  Природозащитниците там апелираха към хората да не ги приближават и безпокоят, защото са с отслабени сили и всяка допълнителна загуба на енергия може да бъде фатална за тях. Много птици кацатнаправона асфалта и шофьорите трябва да са внимателни, защото ще бъде жалко птица, изминала хиляди километри над Сахара и Средиземно море, да се озове под колелата на кола.

Така че преди да повярвате на някоя фалшива новина, потърсете логично обяснение, проверете информацията от няколко източника и се допитайте до експертно мнение", добавят природозащитниците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2020 г.
0
 
 
А Кристина Костова има ли глоба за това, че е била на плажа?
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: