Сирени в памет на загиналите деца за първия учебен ден в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
07:00 / 15.09.2011
2243
Бивши и настоящи ученици от
ОУ"Св.Климент Охридски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
С О У"Димчо Дебелянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
СОУ " Петко Росен":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Със звуков сигнал на сирени ще започне първият учебен ден в Бургас. Инициативата е на Фондация "Безопасни улици от Валя" и Община Бургас и е в памет на всички деца, загинали при пътни инциденти. Тя бе представена на пресконференция днес от зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева, Мария Димитрова и Михаил Попов, представители на фондацията и гл.инсп. Желю Танев, нач.сектор "Пътна полиция" ОД на МВР.

Целта е чрез звуковия сигнал да се привлече вниманието на всички шофьори към най-уязвимите участници в движението-пешеходците и особено децата, както и да се почете паметта на хилядите малчугани в цялата страна, които няма да прекрачат училищния праг. Сирените ще бъдат включени на 15 септември в 08,55 мин., като преди и след това ще бъде прочетен текст: "Уважаеми граждани! Бъдете внимателни на пътя, пазете децата! Днес е първият учебен ден!".

За началото на учебната година ще бъдат ангажирани всички униформени от Пътна и Охранителна полиция, които ще осигурят засилено полицейско присъствие в районите на училищата, пешеходните пътеки и опасните пътни участъци. Вече са подновени пътните маркировки в града, с приоритет пешеходните пътеки, и са обновени знаците. По инициатива на кмета Димитър Николов опасните участъци са обезопасени с т.нар. "легнали полицаи".

След започването на учебните занятия, през големите междучасия, в началото и края на учебния ден ще се осигурява засилено полицейско присъствие в училищата за предотвратяване на кражби, изнудвания, побои и др. инциденти, съобщи още гл. инсп. Танев. Впоследствие в тази дейност ще бъдат включени и полицейски автопатрули.
1 925 първокласници ще влязат в училище на 15 септември в Бургас. 1 919 пък ще бъдат второкласниците. От целодневното обучение ще се възползват съответно 1 620 първолаци и 1 460 ученици от втори клас.

Община Бургас и Фондация "Безопасни улици от Валя" работят съвместно по още една инициатива-въвеждането на хора, които да предупреждават със специален знак шофьорите за преминаването на ученици на местата за най-интензивно пресичане и в най-натоварените часове в районите на учебните заведения-т.нар. "crossing guard".

На 15 септември инициативата започва в Професионална гимназия по туризъм "Асен Златаров", както и в училищата "Димчо Дебелянов", "Петко Росен", "Климент Охридски" и Начално базово училище "Михаил Лъкатник". Днес техни представители получиха предупредителните табели и защитните жилетки, които кросинг гардовете ще ползват. Те ще преминат инструктаж в ОД на МВР и ще се грижат за безопасността на пресичащите ученици през цялата учебна година. С тази дейност ще бъдат ангажирани доброволци-родители и ученици от горен курс в съответните училища.
А като подарък към учениците за първия учебен ден Община Бургас осигурява за тях безплатно посещение на Фестивала на пясъчните фигури на 15 септември.

Виж коментарите (6)

Още по темата (302):
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 700 000 български ученици прекрачиха училищния праг днес
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
15.09.2023 Еднократна помощ за ученици е отпусната на близо 176 000 семейства
15.09.2023 Неда Малчева: Някои хора трябва да теглят кредит, за да си изпратят децата на училище
Още новини от Новини от Бургас:
Важно за зелената зона в Бургас!
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
44 000 в Бургаско обявиха доходите си пред НАП
Бургазлия се прости с колата си
Важни съвети от БАБХ за великденската трапеза
Много дъжд до часове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).