Скенери на автогарите и полицейски инструктажи на шофьорите искат превозвачи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:09 / 28.01.2009
544
Въвеждането на задължителни скенери на автогарите и затварянето на онези, които не отговарят на нормативните изисквания, като тази в Смолян, е решението за предотвратяване на случаи, подобни на този с похитения вчера автобус. Това заяви превозвачът Валери Горанов на дискусия по проблемите на безопасността. В нея участваха и собствениците на други две големи фирми за междуградски превози - Веселин Дошков и Емилия Чипева.

Според превозвачите, минаването през скенери е по-евтин и надежден вариант за повишаване безопасността от монтирането на GPS-и във всеки автобус. Той трябва да е съпроводен с режим на влизане и излизане на пътниците само през един вход и един изход, подобно на летищата. И на трите пловдивски автогари вече има въведено видеонаблюдение, което през миналата година бе разширено, каза Дошков, чиято фирма е техен собственик. Той заяви, че е готов да инвестира и в поставянето на скенери на автогарите.

Собствениците на транспортни фирми обаче са категорични, че техните мерки за повишаване на сигурността не могат да бъдат ефективни без реципрочни действия на държавните институции. Компетентните органи трябва да спрат да си затварят очите за рейсове, които спират извън автогарите и за редовните нелегални превози, маскирани като "случаен превоз" или "превоз за собствена сметка", казаха превозвачите.

Според Валери Горанов чекирането на багажа не е гаранция срещу внасянето на оръжие, скрито в облеклото на пътника. Той посочи, че преди време в негов автобус до Сливен са били арестувани от БОП двама мъже, които са пренасяли голямо количество наркотик, който не е бил в багажа им.

Превозвачите заявиха, че няма създадена организация за подготовка на автобусните екипажи как да реагират при похищение или други подобни инциденти. Полицията никога не е провеждала такива мероприятия с нашия персонал, каза Чипева. Дошков заяви, че инструкциите се свеждат до 2 изречения - да се запази спокойствие, да не се предизвиква похитителя и веднага да бъде сигнализирана полицията.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Подробности за акцията на МВР, Агенция "Митници" и НАП в Бургас! ...
Президентът коментира в Бургас катастрофата с колата на НСО
Вижте новите спортни игрища на Бургас, намират се в "Меден рудник...
Проверки на бензиностанции в Бургаско
Най-много изборни нарушения има в Бургаско
Ето какво можете да видите в бургаската Нощ на музеите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).