Слави Томов ще представи френския поет Рьоне Шар в Дома на писателя

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:52 / 10.02.2020
952
Бургаският журналист и писател Слави Томов неуморно продължава да представя интересни литературни беседи, посветени на любимите му автори от двадесетия век. Следващата такава е насрочена за 26 февруари, от 18.00 часа, в Дома на писателя на ул. "Вола" 1.

Рьоне Шар е роден през 1907 г. в Дил-сюр-ла-Сорг, Южна Франция. След пристигането си в Париж се присъединява към групата на сюрреалистите - Брьотон, Елюар, Арагон, Супо, Цара, Деснос - за да се оттегли от нея четири години по-кьсно. Плод на това участие са книгите му "Арсенал" (1931 г.) и "Чукът без господар" (1934 г.). По време на Съпротивата е командир на отряд. Междувременно пише фрагментарна, поетична проза, значителна част от която влиза в стихосбирката "Листенцата на Хипнос" (1946 г.).

Издава близо двадесет книги с поезия, илюстрирани от най-големите художници на столетието - Кандински, Пикасо, Брак, Матис, Миро. За стихосбирката му "Ярост и мистерия" Албер Камю възкликва: "Най-поразителното явление във френската поезия след "Озарения" на Рембо!". Поет с огромен принос за развитието на френския език през 20 век.

Влиянието на Шар далеч надхвърля границите на поетическото изкуство. Мислители като М. Хайдегер, М. Фуко, Г. Башлар, използват текстовете му като своеобразни процепи, през които нахлува светлината на техните идеи. Усложнената образност на Шар, неговият херметизъм, съчетан с блестящи метафори, подчертаното му внимание към алхимията, астрономията, натурфилософията - всичко това го доближава до "праначалата", до тъмния език на досократиците, които той впрочем обича.

Негови основополагащи книги са: "Навън нощта е направлявана", "Ярост и мистерия", "Листенцата на Хипнос", "Изгубената голота", "Връщане в руслото", "Цялостно представяне".

Умира в Париж през 1988 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Много дъжд до часове
Какви са проблемите пред летния туристически сезон, обсъждаха три...
Ученици посетиха Деня на отворени врати на Окръжна прокуратура Бу...
Трима в Бургаско останаха без коли само за ден
Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар, попадна в ...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).