Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
След паузата: Бургаската опера възобновява сценичната дейност
Автор: Екип Burgas24.bg 13:51 / 01.04.2021Коментари (0)1064
©
След паузата, наложена поради усложнената епидемична обстановка – първоначално в Бургас, след което и в цялата страна, Бургаската опера подновява своите сценични прояви. Репетиционният процес стартира от 1 април, когато отпадат частично някои от наложените здравни мерки в национален план, а представленията ще се осъществяват отново при 30-процента заетост на залата, при спазване на всички противоепидемични мерки – за да се гарантира безопасността както на публиката, така и на артистичния състав. 

На 11-и април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта, за най-младите почитатели на музикалното изкуство, както и за техните родители, ще бъде представена музикалната комедия за малки и големи "Четиримата близнаци“ от Георги Костов.  Приказната история в стил "Българи от старо време“ е с поучителен край. Децата ще научат доста факти от бита на старите българи и по ненатрапчив начин ще им бъдат поднесени житейски истини – за силата на обещанията, за безсилието на златото пред истинската любов, за отстояването на ценностите, които са незаменими и присъствието им в живота носи удовлетворение и радост. Постановката е на доц. д-р Александър Текелиев, режисьор е Дарина Главанакова-Бакърджиева, сценографията е на Иван Токаджиев, художник на самобитните костюми е Анна Токаджиева, танците, издържани в български народен стил, са на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов. Като солисти в "Четиримата близнаци“ на сцената ще излязат: Росица Видева – като Бабата, Бранимир Недков изпълнява четири роли – на близнаците Белчо, Пъстрьо, Черньо и Желчо, като Бонка/Бончо ще се представи Весела Апостолова, Стрина Гена ще бъде Лина Пеева, Чорбаджи Петко – Петър Тихолов В постановката вземат участие и балетисти от трупата на Бургаската опера. 

На 13 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера, баритонът Бранимир Недков е подготвил хитове от бродуейски мюзикъли, обединени от заглавието Music Of The Night. На рояла ще бъдат Дария Кръстева и Нина Райхел. В музикално-сценичната концепция на концертния спектакъл участват още: Весела Апостолова, Калина Попова и Стефка Христозова.

На 16 април, от 19 часа, Цанислав Петков ще дирижира оркестъра на Бургаската опера на симфоничния концерт, в който ще прозвучат: Симфония №94 "Сюрприз“ в Сол мажор /из цикъла Лондонски симфонии/ от Йозеф Хайдн, Симфония в ре минор от Хуан Кризостомо Ариага и "Сарабанда" из "Класично и романтично" от Панчо Владигеров.

Още едно събитие за децата е предвидено в творческия календар на Бургаската опера за месеца – мюзикълът за деца от Александър Йосифов "Алиса в страната на чудесата“ – на 18 април, неделя, от 11 часа, в залата на Операта. Режисьор от постановката, която е играна над 100 пъти, е Дарина Главанакова-Бакърджиева, танците са дело на Галина Калчева, помощник-режисьори са Лина Пеева и Петър Тихолов, които влизат в ролите на Царица Купа и Шапкаря. Алиса ще бъде Весела Апостолова, Червеният котарак – Бранимир Недков, Заек – Мирослав Димитров, Принц Сърце – Милен Динолов. В забавния спектакъл, който неизменно се посреща радушно и от детската аудитория, и от придружителите на малките зрители, взема участие и балетът на Държавна опера – Бургас.

За почитателите на руските романси Държавна опера – Бургас е подготвила концерта "На чаша чай от руски самовар“ – на 20 април, от 19 часа, в Зала Опера, със специалното участие на Еделина Кънева, Нона Кръстникова и Мира Искърова – пиано.

Дългоочакваната премиера на балета от Адолф Адам "Жизел“, която беше отложена миналата пролет и вместо костюмите за постановката, гардеробиерките на Бургаската опера започнаха да шият предпазни маски, ще се състои на 24 април, от 19 часа, в залата на Операта. Постановката и режисурата са на Галина Калчева, художник на декора е  Иван Токаджиев,  художник на костюмите – Анна-Мария Токаджиева, помощник режисьор – Петър Тихолов. В ролите ще видим: Жизел – Иванина Иванова (дебют), Алберт – Емил Йорданов, Мирта – Адриана-Мария Манасиева (дебют), Полина Иванова (дебют), Ханс – Теодор Цаков (дебют). В приказния спектакъл вземат участие и солисти и ансамбъл към балета на Държавна опера – Бургас.

Последното събитие за м. април e  концертът "Виенска класика2“, под диригентската палка на Цанислав Петков – на 28 април, от 19 часа, в залата на Бургаската опера. Първият концерт от поредицата, в която се изпълняват произведения от Виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен, бе на 17 септември 2020 г., с диригент Йордан Дафов. В програмата ще прозвучат:  Моцарт – Симфония №29 и Симфония №2 от Бетовен. Концертмайстор на оркестъра на Държавна опера – Бургас ще бъде Йордан Ковачев.

Билети за събитието могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, в мрежите на Grabo и Eventim.

Според изискванията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки. Допустимият капацитет на присъственост в залата е 30 %.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: