След повече от 30 години чакане, МБАЛ Бургас ще има нов След повече от 30 години чакане, МБАЛ Бургас ще има нов кръвен център

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:46 / 21.07.2015
1193
След повече от 30 години чакане, МБАЛ Бургас ще се сдобие с ново Отделение по трансфузионна хематология, познато повече като Кръвния център. Процедурата по изграждането му вече е в ход. Осигурено е финансиране от Министерството на здравеопазването и е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Офертите ще се приемат до 20 август т.г., а строителството се очаква да започне през есента.

Изграждането на новия Кръвен център бе повече от наложително. Сега Отделението ползва няколко кабинета в бившата Първа поликлиника. Там е от построяването на поликлиниката през 1969 г. Стаите са тесни, лекари и кръводарители едва се разминават. Анкетните карти се попълват на крак в коридора. Стените в помещенията са олющени, ремонт не е правен от създаването на отделението. Няма тоалетни нито за кръводарителите, нито за персонала - лекари и сестри се качват до санитарния възел на четвъртия етаж на поликлиниката.

Новото отделение ще се разположи в съществуваща сграда на болницата, която ще бъде основно ремонтирана. Тя се намира от задната страна на новото Инфекциозно отделение. Преди години там имаше аутопсионна зала, пералня и гаражи. След реконструкцията сградата ще изглежда по същия начин като Инфекциозното.

Проектът предвижда Кръвният център да има приземие и два етажа. Входовете за кръводарители и персонала ще бъдат отделни. Ще има рампи за инвалидни и детски колички. Обособени са три отделни сектора: кръводаряване, трансфузионен надзор и клинична трансфузиология, за да не се смесват различните дейности и потоци.

Между служебния вход и входа за донорите ще има регулиран достъп и пост за охрана и информация. На първия етаж има чакалня за кръводарителите, помещения за медицински изследвания, четири кръводарителски поста, стая за възстановяване на дарителите, лекарски кабинети.

На втория етаж е разположена имунохематологичната лаборатория, където се диагностицират кръвни групи, антитела и проби за съвместимост. Там са кабинетите за началника на отделението, старша сестра, стая за мобилния екип, няколко склада, помещения за архив и сървър. Ще бъде оборудвана и специална зала за промоция на безвъзмездното кръводаряване, където ще могат да се правят събирания, презентации, срещи с кръводарители и пациентски организации.

Средствата за реконструкцията са осигурени от бюджета за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването - 600 000 лв. с ДДС.

 


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
24.01.2024 Областният управител с идея как да се изгради по-бързо Кръвен център в
Бургас
21.12.2023 Добрата новина: В Бургас ще има Кръвен център!
18.11.2023 Болниците в Бургас и региона настояват за създаване на Кръвен център
29.03.2016 Напредва изграждането на новия Кръвен център на МБАЛ - Бургас
Още новини от Новини от Бургас:
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).