Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Социологическо проучване показа за кого ще гласуват бургазлии на предстоящите избори
Автор: Иван Сотиров 10:05 / 04.06.2021Коментари (0)3243
©
Очакванията за размествания на пластовете в Област Бургас може и да се сбъднат,  показва представително проучване на регионалната социологическа агенция Vox Populi.

44,9% от анкетираните 509 жители на Бургаска област са заявили намерението си да участват в предстоящите парламентарни избори.  За сметка на това расте процентът на колебаещите се, които още не са решили дали да гласуват. Техният процент сега е 38.5%. Ако предишния път се считаше, че колебаещите се ще имат силата просто да вкарат или изкарат някой от парламента, то сега те могат да определят и победителя на изборите, сочи проучването.

Отчита се и ръст на заявилите, че няма да гласуват. 16.6% от жителите на Бургаска област обявяват намерението си да не ходят до урните.

Друг важен елемент, който сме измерили е нагласата сред обявилите намерение да гласуват, дали вече са решили за кого ще пуснат своята бюлетина. 32.3%  от тези 44.9% са решили вече за кого ще гласуват, а 12,6% все още не са решили или се колебаят кого да подкрепят.

На въпрос как биха гласували, ако изборите бяха тази неделя бургазлии отговарят така:

Коалиция "ГЕРБ-СДС“ запазва първата си позиция в областта с 24.4% от гласовете, което е спад с малко над 1% от резултата им на последните избори на 4-ти април. Запазва се низходящата тенденция при резултата на бившите управляващи, които през 2017 година имаха резултат в областта от 35,7%.

На второ място вече категорично е партията на Слави Трифонов – "Има такъв народ“. Те са партията, която покачва своя резултат. 21,8% от анкетираните са заявили намерение да подкрепят партията на телевизионния водещ Трифонов. Определено за покачването или свалянето на резултата им ще има ключово значение избирателната активност в деня на вота.

Сривът на БСП за България продължава, въпреки обявеното разширяване на коалицията с АБВ и Георги Кадиев. Седмица преди старта на кампанията едва 15,5% от бургазлии обявяват готовност да подкрепят партията, водена от Корнелия Нинова. Анализът показва, че това може би се дължи на редицата скандали в столетницата и около водачът на бургаската листа.

ДПС остава четвърта политическа сила с 13.0% подкрепа. Както нашата агенция прогнозира с точност още преди предходните избори Движението възстановява голяма част от гласовете, които им бяха откъснати от ДОСТ през 2017 г.. Сега партията запазва електоралната си подкрепа и не се очаква рязък спад или повишение на резултата.

"Демократична България“  също повишава резултата си и вече има 8,2% доверие сред избирателите в областта. Силната лична кампания на депутатът в предишния парламент Димитър Найденов в комбинация с широката инвазия на коалицията в десния сектор се основните фактори за възходящия тренд на коалицията.

Коалиция около Мая Манолова - "Изправи се. Мутри вън“ също повишава резултата си. Те ще получат 6% от гласуващите. Малката коалиция направи истинско чудо на последните парламентарни избори и дори с такъв резултат вкара двама народни представители от Бургас. Засега крамолите в коалицията между Татяна Дончева и Отровното трио не показват признаци на отлив на симпатизанти.

Патриотите обединени в нова коалиция "Българските патриоти – ВМРО, Воля, НФСБ“ отново са около бариерата за влизане. В Бургаска област се очаква да изкарат около 3,7% от гласовете.

Още един политически играч вече се забелязва все по-ярко и това е партията на Васил Божков – "Българско лято“. Ако преди последните избори в избирателите на хазартния бос имаше колебание дали да заявяват своята принадлежност, то сега те се чувстват окрилени от резултата си и доста по-спокойно обявяват решението си да гласуват за бизнесменът-беглец.

Про-руската националистическа партия "Възраждане“ също бележи ръст в Бургаска област. Вече над 2% от избирателите обявяват намерение да гласуват за Костадин Костадинов и неговата партия.

С пренебрежимо малки резултати са Републиканци за България на Цветан Цветанов – 0,4% и новосформираната лява коалиция около Жан Виденов – "Ляв съюз за чиста и свята република“. Дори наличието на знакови фигури като Павел Маринов едва ли ще вдигне много резултата на коалицията.

Подкрепа към водачите на листи

Мажоритарната битка се очаква и този път да е водеща по време на кампанията. Нагласите са, че голяма част от водачите на листи отново ще бъдат избрани да поемат отговорността.

Фаворитът на ГЕРБ-СДС Любен Дилов запазва първото място по разпознаваемост сред избирателите с 19.5% одобрение.

Категоричният победител в преференциалната битка на 4-ти април - Ивайло Вълчев /Има такъв народ/ отново е плътно зад Дилов с 18.6% доверие сред избирателите.

Трети е бургазлията Живко Табаков /Изправи се! Мутри вън!/, който запазва почти същия процент на одобрение, както и преди предходните избори – 16,8%.

Водачът на листата на БСП Петър Кънев бележи рязък спад на обществено одобрение и в същото време увеличава неодобрението към себе си. Вече едва 15,3% гласуват доверие на опитния парламентарист. В същото време над 21% обявяват, че вече нямат доверие на Кънев. За този резултат основна роля имат и избухналите в последните месеци скандали около личния бизнес на Кънев, който се оказа щедро финансиран от политическите му опоненти.

Димитър Найденов от Демократична България е харесван от 13,4% от бургазлии. В сравнение с водача им на последните избори Ивайло Мирчев, който имаше едва 9%, това си е отличен резултат.

Сред патриотите най-одобряван се оказва бившият народен представител Христиан Митев. На пръв поглед скромен, но пък определян като добър юрист, той събира 8% одобрение сред бургазлии.

Севим Али, също както и ДПС, запазва доверието сред избирателите от предходните избори. 7% одобряват работата му като народен представител.

Формула на бъдещото управление

Размествания има и в следизборните очаквания. Вече над 1/3 от гласуващите в Бургаско очакват, че ще има нови избори след тези на 11 юли.

22.5% имат очакване "Има такъв народ“ да състави правителство. Нещо, което в последното Народно събрание партията отказа да направи.

Ако в предходното проучване преди изборите на 4-ти април основното очакване беше да има кабинет около ГЕРБ-СДС, то преди тези избори едва 12% от избирателите вярват, че това е възможно.

Кабинет на малцинството, съставен от партиите от протестите също е възможен вариант, според анкетираните. 10.2% от хората смятам, че такова правителство може да бъде съставено.

Едва 5.8% вярват, че БСП има сили да състави правителство, а 3% мислят, че ГЕРБ-СДС може да направи правителство на малцинството.

15% от анкетираните не могат да преценят какво би могло да е следващото управление на страната.

Изводи

Още преди старта на кампанията политическите страсти са високи. Това се пренася и сред избирателите. Последното Народно събрание беше едно от най-гледаните и предизвикващо най-голям интерес, затова битката за новия парламент също става изключително важна. От друга страна партиите видяха къде не им стигна резултата или къде се представиха по-лошо от очакваното и ще направят промени. Тези от тях, които не се адаптират към средата се очаква да загубят най-много и това личи още в първото проучване.

Битката за всеки глас ще означава битка за всеки мандат във 2-ри МИР. Както се видя преди два месеца дори последната партия може да вземе два мандата и това ще е достатъчна мотивация всички да се борят за възможно най-голям резултат.

Изборът на водачи е важен, но и хората след тях също ще имат своята роля. Тепърва ще разберем дали най-силните преференциални играчи ще бъдат на терена.

Сред партиите ГЕРБ-СДС ще имат нужда от пълна мобилизация, за да спрат отлива на симпатизанти и да се опитат да си възвърнат тези около 10%, които са загубили от 2017 г. насам. "Има такъв народ“ ще се опита да повтори кампанията си от преди два месеца с надеждата за по-висок резултат. БСП е в пълна катастрофа и връщането на силни преференциални кандидати не е сигурно дали ще помогне. В средата на класирането константа продължава да бъде Движението за права и свободи. Останалите две партии на протеста – Демократична България и "Изправи се! Мутри вън!“ все пак качват доверието си и ще бъде интересно до каква степен това ще промени резултатите им. Всички останали ще има доста да поработят, за да прехвърлят четири процентната бариера, което не е толкова непостижимо за оставащото време, но иска ярки фигури и силна кампания.

Представително проучване за Област Бургас е проведено от Агенция Vox Populi и е финансирано със собствени средства.

Анкетирани са 503 пълнолетни граждани, в периода 31 май – 3 юни 2021 г. чрез пряко стандартизирано телефонно интервю (CATI).

Агенция Vox Populi е социологическа агенция, която се занимава с изследването на нагласите в обществото.

Екипът е съставен изцяло от млади експерти и работи под ръководството на проф. Татяна Коцева –университетски преподавател и учен в катедра по демография в Института за изследване на населението и човека към БАН



Още по темата: общо новини по темата: 3144
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/524 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: