Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Спасител: Чужденците са най-недисциплинирани на плажа
Автор: Екип Burgas24.bg 09:13 / 20.08.2013Коментари (1)1734
© Burgas24.bg
33-годишният Николай Иванов е началник на водноспасителната служба на бургаските плажове - Южен, Северен и Централен. От 16 години се занимава със спасителната дейност. Завършил е специализирани курсове за инструктор в САЩ, където практикува известно време. Работил е и в Дубай. От 2004 година ръководи организацията на водното спасяване на бургаската ивица. От години настоява за преработка на Наредбата за водното спасяване.

- Г-н Иванов, през последния уикенд 8 души се удавиха на градски плажове и неохраняеми зони. По-опасно ли е сега морето, отколкото миналата година през август?

- Не, не бих казал. Миналата година дори по седем дни се е задържала голямата вълна, сега не е толкова страшно, но е август и морето е вече обърнато. Наистина времето през последните няколко дни беше лошо. Имам предвид големите вълни над 3 метра и доста силен вятър, който образува т.нар. силни течения - солугани, мъртво вълнение. Впоследствие се образуват и дънните ями. Те пък са доста опасни за хората, които не могат да плуват. Защото както водата им е до кръста, изведнъж може да се окаже, че те покрива и да се стигне до инцидент.

- Въпрос на малшанс ли са толкова много инциденти, или може да се говори за нечия вина?

- Големият проблем е в това, че хората масово не спазват правилата за къпане и не се подчиняват на флаговата сигнализация. Не се вслушват в съветите на спасителите. Този проблем се трупа от години. Всеки говори, че наредбата за водното спасяване е много остаряла, но каквото и да променим в нея, не се ли промени мисленето на хората и поведението им на плажа винаги ще има произшествия.
Хората са самонадеяни, всеки мисли, че не може да се случи точно на него най-лошото и рискува да плува при червен флаг.

- Българите или чужденците създават повече проблеми на спасителите?

- Чужденците са най-недисциплинирани, след това са туристите от вътрешността на страната. Прави впечатление, че през последните години местните хора се съобразяват с правилата и сигнализацията. От тези 8 нещастни случая за два дни само един е с местен жител и то става дума за внезапен здравословен проблем на възрастен човек, довел до трагедията. Другите са на чужденци и български туристи, които не познават толкова добре опасностите на морето и може би не познават и правилата за къпане. Но, с просто око се вижда, че морето е много опасно и спасителите не спират да свирят и да вадят хора от водата и все пак никой не ги взима на сериозно ?

- Как може да се реши проблемът с летовниците хулигани?

- Хубаво е да се седне на една кръгла маса и да се обмислят по-големи правомощия на спасителите. Бургас е единственият град, където се налагат санкции за плажуващи, които не се подчиняват на правилата и сигнализацията. От 100 до 2000 лв. е глобата, която е залегнала в наредбата. Кметът на населеното място определя група хора, които да следят за спазването й и да налагат глоби. В Бургас това е екип от Дирекция за управление на кризи.

От началото на сезона са наложени над 20 глоби.

Но какво се получава на практика. Ние викаме общинските служители на спасителния пост, те вадят хората от водата и пишат актовете. На метри от тях обаче други се хвърлят срещу вълните, без да ги интересува какъв риск поемат.

Смятам, че това не е достатъчно. Трябва да се помисли върху това спасителите сами да могат да налагат санкции. Защото на всеки спасителен пост има по двама спасители, които си знаят кои са хората, които нарушават наредбата, държат се арогантно, че дори понякога налитат на бой. Стигало се е до физическа саморазправа и обиди.

- Викали ли сте полиция, за да усмирява напористи плувци?

- При по-сериозен инцидент трябва да се вика полиция. На хората трябва да им стане ясно, че като пресичат на червено, подлежат на санкции, така и ако се къпят на червен флаг, ще бъдат глобени. Много от проблемите идват от незнаенето на правилата. В самата наредба например пише, че деца до 10 години не трябва да се къпят без придружител. Майките обаче масово ги пускат, като казват: "Ние ги гледаме от брега, няма проблем". Но всичко става за един миг, след като вълната залее детето. За последните два-три дни имаме над 20 души, спасени от вълните.

- На бургаския плаж бяха раздадени няколко пъти и листовки на летовниците. Има ли полза от тях?

- Раздадохме листовки, но през август на плажа се изсипват, особено през уикенда, десетки хиляди души. И повечето изобщо не знаят какво е правилното поведение. Имаше случай, когато летовник скочи на спасител с думите: "Ти ли ще ми кажеш какво да правя, аз съм дошъл от Пловдив за един ден да се изкъпя и ти няма да ме спреш?". Как да му обясниш, че това може да му е последното къпане, ако, не дай боже, се случи нещо в това бурно море.

- Някои неразумни плувци май умишлено отиват на неохраняеми ивици, за да избегнат контрола на спасителите?

- Това се случва и на охраняемите плажове. Преди ден старшият спасител ми съобщи, че са го чакали буквално до 18 часа, когато приключва работа, да свали червения флаг. Веднага майки с деца и с дюшеци необезпокоени са влезли да се къпят. А това е крайно безотговорно и рисковано. Малките деца са най-уязвими, защото след едно такова бурно море на другия ден дъното е пълно с дупки и ями. Имахме случай с група руснаци, които от охраняемата зона са преминали в неохраняемата и се наложи със съдействието на общински служители да ги вадим и да им обясняваме, че е много опасно. Но те упорито искаха да плуват. Семейство англичани пък се направиха, че не разбират предупрежденията, въпреки че спасителят им обясни на перфектен английски за рисковете. Голям проблем е, че чужденците знаят, че няма как да бъдат санкционирани тук в България за неприличното си поведение на плажа. В Щатите и Дубай спасителите респектират и имат правомощия. При едно неподчинение се вика полиция, туристът се задържа и се налага глоба.

- Какви са възможните варианти за подобряване на ситуацията?

- Трябва да се вземат примери отвън да се види как се процедира там. Крайно време е да има голяма промяна относно поведението на летовниците на плажа и специално на отношението им към спасителя. Защото той е сложен, за да бди за сигурността на плажуващите, а не да го обиждат, псуват и нападат

- И все пак никой не е застрахован от инцидент в морето. Как да преценим реакциите си и да се опазим сами докато дойде помощ?

- Винаги казвам, че при червено знаме не трябва да се влиза във водата. Но ако все пак се случи опасна ситуация, най-важно е да не се губи самообладание. Летовникът трябва да прецени дали е попаднал в дънна яма, или го тегли мъртвото вълнение навътре. Ако е мъртво вълнение, трябва да се знае, че силата на вълната отпуска след секунди. Трябва да се издебне този момент и ако е добър плувец, ще може да излезе, но като плува по диагонал. Когато пак тръгне да дърпа, да се отпусне, за да не изчерпи физическите сили. Ако е в дънна яма, трябва да се знае, че тя е голяма около метър, най-много до два-три. Тогава трябва да сдържи дъха си, да се спусне до дъното и с отскоци да излиза към брега.

Източник: в. Стандарт








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Alexander Bayraktarov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Поскъпване на хранителните продукти
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: