Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Спасител: Не плувайте към брега при мъртво вълнение!
Автор: Екип Burgas24.bg 12:36 / 23.08.2018Коментари (0)3734
© Монитор
Още от края на юли и началото на август морето ни попада в капана на мъртвото вълнение. Все още водите са бурни, а тази година имаме десетки случаи на удавени туристи. Какво да знаем в подобни ситуации и как да реагираме, ако попаднем във водовъртеж?

Мъртвото вълнение всъщност е поредица от механични вълни в морето, които се разпространяват по повърхността на водата и не са резултат на местни ветрове, а на по-далечни климатични системи. Често има голяма дължина на вълната, но това зависи от размера, силата и продължителността на климатичната система, от която произхожда. Образува се съвсем близо до брега и е перпендикулярно на него. Обикновено то е широко не повече от 5 м, а скоростта му е около 4-5 км/ч.

Спасители съветват, ако попаднем в капана на мъртвото вълнение, да не изпадаме в паника, но и да не надценяваме силите си.

"Ако не сте добър плувец, най-добре е да направите всичко възможно да се обърнете в посока на спасителните постове и да викате за помощ. Или пък да махате с ръце, за да ви видим. Само така ще можем да ви се притечем на помощ“, обясни ръководителят на спасителната служба във Варна Георги Есов.

Опасността на мъртвото вълнение идва оттам, че то не е видимо за хората. Най-често се случва, след като няколко дни поред има ветрова вълна, както е и в момента на родното Черноморие. След това на пръв поглед изглежда, че морето се е успокоило, но в същото време отдолу протичат процеси. На моменти дори се вижда как пясъкът се повдига от дъното. Тогава вече водата се прибира от брега към морето.

"Преди това дори са били изкопавани дупки и когато вълната се прибере към морето и отива към по-дълбоки места, се появява т.нар. мъртво вълнение. То подкопава краката на плувеца отдолу и го завлича. По-подготвените не бива да изпадат в паника, защото в моменти на стрес мускулите се стягат и бързо потъваме. Не бива да изразходвате енергията си, защото тогава ставате уязвими във водата“, обясни спасителят. Единият от начините да се спасим е да се оставим течението да ни завлече на 15 метра по-навътре в морето. Там то се успокоява. Не се борете с течението и не плувайте обратно към брега. За съжаление това е безполезно.

"И ако направите това, вече може да се опитате да се измъкнете леко настрани, под ъгъл и тогава да доплувате до брега“, съветва спасителят. Според него обаче плажуващите често пренебрегват забраните за къпане и не обръщат внимание какъв цвят е предупредителният флаг. За съжаление, с всяка изминала година у нас спасителите стават все по-малко. Младите кадри предпочитат да се реализират в чужбина заради сезонната работа.

"Заплащането е добро, но средната възраст на спасителите расте. Засега на варненския плаж имаме достатъчно служители, но няма хора, които да ни заместват. Повечето си търсят целогодишна работа, а басейните не са толкова много“, коментира още Георги Есов.

Съвети:

Основните съвети, които трябва да помним, са три:

1. Преди всичко трябва запазите спокойствие, защото хората, които знаят какво да правят, в 99% от случаите се спасяват.

2. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре. Затова трябва да пестим силите си, докато не излезем от него.

3. Ако плуваме в правилната посока – настрани, и не излизаме от течението, значи то е прекалено широко. Тогава спираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

Източник: Монитор








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:
Пожар в Айтос
09:09 / 28.03.2024

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: