Спасителите по южните ни курорти са неопитни

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:48 / 17.07.2008
534
Положението по южните ни курорти е трагично, защото там се набират неквалифициран персонал, чиято основна дейност е да подрежда шезлонгите и да почиства басейните. Това съобщи за БГНЕС Николай Иванов- началник на водно-спасителната служба в Бургас.

Според него спасителите не са в състояние да пазят живота и здравето на къпещите се, на повечето басейни има само по един спасител или изобщо няма. „Един човек не е достатъчен, за да наблюдава между 50 и 100 души, колкото са ежедневните посетители на басейните", обясни още Иванов. Той допълни, че в САЩ, например, съгласно тяхната наредба за водно спасяване, на 25 къпещи се пада по един специалист, който да ги наблюдава. Спасителната служба на Бургас е осигурила 14 поста на северния плаж и 4 - на централния. На всеки пост са има по двама спасители, обясни шефът й. Не достигат или пък са с недостатъчна квалификация и лекарите по басейните, стана ясно още. Има обекти, на които такива напълно липсват. „Същото е положението и по аквапарковете", уточни Николай Иванов.

Недостатъчен, по думите му, е и броят на аниматорите, които развличат посетителите. Според ръководителя на водните спасители в Бургас, по басейните по-често се случват счупвания, наранявания на врат, крайници и гръб, отколкото удавяния, затова трябва да се наблегне на подготовката на водните спасители за басейни. "Не съм съгласен и с възрастовата граница, която въведе БЧК - от 18 години нагоре. Тя е доста висока", каза още Николай Иванов. Той даде пример със САЩ, където са нужни 15 навършени години, за да може човек да стане спасител. По думите му тази възраст е най-подходяща, защото кандидатите нямат ангажименти през летния сезон, докато 18-годишните се ориентират към ВУЗ-ове или започват постоянна работа. „Концесионерите на плажовете трябва знаят, че от догодина за по-малко от 1000 лева няма да намерят надеждни водни спасители", предупреди Иванов. Според него сега на повечето плажове работят или хора над 45-50 години, или с недостатъчно опит млади спасители от вътрешността на страната, които не познават опасностите на морето. Иванов е на мнение, че в момента отношенията концесионер-спасител са лоши.

„Настаняват да спят в "миши дупки" и не им осигуряват недостатъчно добра храна за хора, който от 8 до 18 часа работят на слънце", констатира Иванов.Проблемът с летния сезон тази година е бил късното отдаване на плажовете от МРРБ на общините. Не е стигнало времето за подготовката им от стопаните.

Източник: БГНЕС


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Тази новина е за хората от Бургас, които си търсят работа
Кметът на Бургас на среща с ръководителя на Представителството на...
Комитетът за наблюдение на ОП "Транспорт и транспортна инфраструк...
Това трябва да се види! Събират бургаските абитуриенти на парад!
Спипаха ловец в крачка край Веселие! Той: Разхождам се със зареде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).