Срещата за популяризиране на медиацията се проведе в Окръжен и Районен съд – Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:37 / 16.11.2017
1858
В Международния ден на толерантността, Окръжен и Районен съд - Бургас организираха среща на тема "Медиацията и приложението й в дела, в които се засягат интересите на деца", в рамките на Дните на медиацията, които се провеждат в Бургас по инициатива на двата съда. В срещата се включиха специалисти от Дирекции "Социално подпомагане" от региона; Центровете за "Обществена подкрепа"; Асоциация "Деметра", както и общественият посредник на Община Бургас, Тодор Стамболиев.

Целта на срещата бе да се популяризира медиацията, като способ за извънсъдебно разрешаване на спорове и да се обсъдят възможностите за прилагането на тази процедура при разглеждане на дела, в които се засягат интересите на деца.
Административните ръководители, председатели на Окръжен и Районен съд - Бургас, Росица Темелкова и Яна Колева, се включиха в дискусиите по темата за медиацията. Съдия Темелкова, откри срещата с думите: "Ефективното прилагане на иновации в съдебната система, подобрява работата й. Това мотивира Окръжен съд - Бургас, съвместно с Районен съд - Бургас, да предоставят възможност на медиацията да се развива в двете институции, като процедура за бързо и успешно разрешаване на правни (и извънправни) спорове. По своята същност медиацията цели да преодолява конфликтите между хората и да предложи една нова култура за разрешаване на спорове. Процесът на хармонизиране на българското законодателство с европейското, предполага въвеждането на алтернативни способи, като медиацията, които вече успешно се прилагат в много страни на Европейския съюз и Америка".

Координаторите - магистрати към Центъра за медиация и спогодби към Окръжен и Районен съд - Бургас представиха пред гостите работата на Центъра и инициативите, които прилагат двете институции за популяризация и приложение на медиацията. Действащите медиатори към Центъра отговаряха на въпроси, каква е същността на медиатора и какви са пътищата за препращане към медиация. Социалните служители са хората, които ежедневно се сблъскват със случаи на домашно насилие, присъждане на родителски права, семейни конфликти, които спорове могат да бъдат решени чрез медиация. Тази процедура, която е доброволна се изразява чрез толерантността, за уважение, приемане и разбиране на другите и отсрещната страна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Вълна от възмущение сред бургазлии след вандалски акт в центъра н...
От АПИ садиха дървета край обходния път на Бургас
Започва делото срещу Омар – шофьорът на автобуса-убиец, отнел жив...
Очертава се страхотен бургаски Джулай!
Копието на Панагюрското златно съкровище идва в Бургас
Бургазлия остана без кола, причината – шофирал е дрогиран


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).