Станишев изнесе лекция пред бургаски студенти

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
16:04 / 23.04.2013
2145
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Европа, България: младото поколение" бе лекцията на Сергей Станишев, лидер на ПЕС и БСП, която изнесе пред студенти и преподаватели от Университет " Проф. д-р Асен Златаров". Залата едва побра младите хора и техните преподаватели, дошли да чуят лектора. Наложи му се да отговаря на въпроси от вътрешна политика, през икономика, до международна политика.

Младите хора искаха да научат мнението на Станишев за това, възможна ли е кардинална промяна на системата, до каква степен съществува приемствеността между различните правителства. Младеж коментира необходимата безопасност за икономиката, която да се гарантира чрез добра съдебна система, администрация, за да не се убива личната предприемчивост и инициатива.

Пред младите хора на Бургас лидерът на ПЕС представи една програма на европейските социалисти, която преди година е стартирала в Австрия, сега се правят опити да бъде приложена в Ирландия и Финландия и се казва "Твоето бъдеще е и мое бъдеще". Като цяло тя касае младите хора и тяхната реализация. Всеки млад човек, който в първите четири месеца след дипломирането си не намери работа да има възможност да се възползва от субсидирана заетост или да започне курсове за преквалификация.

Станишев изнесе факта, че в Австрия сега младежката безработица била само 4%. Той не спести това, че у нас тя е огромна. Критикува също последното правителство, че при договарянето на следващия финансов период 2014 - 2020 България не е договорила допълнителни средства извън бюджетната рамка за най-изостаналия регион на страната Северозападния. Докато Гърция е договорила над 1 млрд. евро. А Унгария милиард и двеста хиляди евро само за един изостанал район.

В лекцията си той не подмина и критиката към правителството на ГЕРБ. Служейки си с филма на Люк Бесон, обясни, че през последните години в България е липсвал "петият елемент", като в случая не става дума за любовта, а за човешкия фактор. "Образованието е универсалния изравнител на шансовете", подчерта Станишев, с уговорката, ако добре е развито публичното образование.

Пред младите хора той сподели спомени за влизането на България в ЕС, за перипетиите. Опроверга тиражираните от ГЕРБ твърдения, че по негово време не са се правили магистрали и т.н.

Сред групата, дошла да посрещне лидера на БСП още извън сградата бяха бившият областен управител, по време на тройната коалиция Любомир Пантелеев, ексевродепутатът доц. д-р Маруся Любчева и ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Петко Петков.


Виж коментарите (1)

Още по темата (438):
17.01.2014 Еврокомисия ще разследва сигнали от ГЕРБ за купуване на гласове от ДПС
19.10.2013 Костинбродският кьорфишек, или как рибата излезе цаца
18.10.2013 ГЕРБ излезе с декларация по случая "Мултипринт"
14.10.2013 Повдигнаха обвинение на бившия главен секретар на МС за костинбродските бюлетини
03.08.2013 Правителството смени ръководството на компанията-преброител на изборите
21.07.2013 ДПС похарчило по 9,95 лв. за глас на изборите
Още новини от Новини от Бургас:
С багрилница на открито Бургас отбеляза Велики четвъртък
Утре Бургас е предупреден!
Много се строи в Бургас
Иван Звездев ще готви за бургазлии на Летния Никулден
Мъж пострада при катастрофа в Бургас
Бургазлия забеляза нещо съмнително и сигнализира полицията


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).