Стартира турнето "Граници" на Театър "Цвете", съвместно с Театър "Мим-Арт"

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
15:24 / 27.02.2019
1497
"Граници" е театрален спектакъл, който се играе едновременно на два български езика - говорим и жестомимичен. Подобен иновативен двуезичен театър се представя за първи път в Европа. Спектакълът е реализиран от Театър "Цвете" в партньорство с Театър "Мим-Арт". На една сцена ще застанат актьори без и със слухови нарушения, за да пресъздадат своите идеи, мечти, страхове и копнежи пред своята чуваща и нечуваща публика.

Двама войници от воюващи държави охраняват двете страни на общата граница. Въпреки всички наложени ограничения - физически, психологически и емоционални, откриват Човека отвъд оградата. Пътят към Другия винаги си струва да бъде извървян...

Представлението е по пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист.

Адаптация и режисура: Васил Спасов

Сценограф: Бояна Бъчварова

Консултант: Мария Атанасова

Участват: Виолина Василева-Александрова, Росица Караджова, Нури Яшаров, Тодор Янкулов

Спектакълът тръгва на турне из България, посещавайки четири града - Стара Загора, Бургас, Ямбол и София.

27.02 - Куклен театър, гр. Бургас

28.02 - Куклен театър, гр. Ямбол

04.03 - София, Открита арт-сцена на Шипка

Спектакълът се реализира в рамките на проект "Sign & Sound Theatre Europe", съфинансиран от Европейската комисия по програма "Творческа Европа" и от Национален фонд "Култура", програма "Публики", с цел популяризиране на иновативната театрална форма кaтo инструмент за социално приобщаване.

За Театър "Цвете":

Театрално-социална формация "Цвете" е основана през 1993г. от възпитаници на НАТФИЗ "К. Сарафов". През 1999 г. е регистрирана като сдружение с нестопанска цел по Закона за лицата и семейството. През 2013 сдружението се пререгистрира по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в извършващо дейност в обществена полза.

Актьорите работят ЗА и СЪС деца и младежи и тяхното обкръжение за създаване на предпоставки за бъдещото им позитивно включване в социалния живот, независимо от техния произход и възможности.

Прилагайки иновативни за страната ни театър- и драма- техники, актьорите провеждат неформално гражданско образование сред подрастващите. Публиката не е само зрител, а и участник в интерактивните представления, организирани от Театър "Цвете".

Член на Международната Асоциация за Драма/Театър в Образованието IDEA, Националната мрежа за децата, Световната асоциация на куклените театри UNIMA, Асоциацията на българските куклени театри АКТ, Асоциация за Педагогическа и Социална на деца ФИЦЕ - България и Националния Алианс за социална отговорност.

За театър "Мим-Арт":

"Мим-Арт" е част от Сдружение "Тишина" и е създаден през 2009 година. Той е единственият театър с глухи актьори, завършили НАТФИЗ "Кр. Сарафов", удостоени с награда от Министерството на културата, Грамота за принос към българската култура /2003/. Театърът представя пред широка публика творчеството на артистите с увреден слух и натрупания опит през годините в областта на сценичните изкуства. Той представя по оригинален начин, като форма и съдържание, своите представления. С постиженията си и непрекъснатото усъвършенстване на сценичните изяви, театърът оставя изключително дълбока културна следа, не само в глухото общество, но и в културното наследство на Европа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Има ли спад на коклюша в Бургаско?
Малката Нати има нужда от нашата помощ, за да живее
Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавате...
Изгледайте това видео и се замислете как ще паркирате следващия п...
Бургазлия пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 про...
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).