Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Стотици бургазлии подкрепиха инициативата "Бургас – велосипедният град"
Автор: Екип Burgas24.bg 13:34 / 07.08.2011Коментари (1)7190
©
Съвместна кампания на Община Бургас и инициативни граждани под надслов "Бургас - велосипедният град" събра вчера в Морската градина стотици бургазлии. С велошествие по новоизградените велосипедни алеи в града, водено от кмета Димитър Николов, беше поставено началото на движение, чиято цел ще бъде да популяризиране на велосипедния транспорт и превръщането му в предпочитан начин за предвижване сред жителите на Бургас.

"Освен да осигурим подходящи условия за каране на велосипеди - специални алеи и паркинг места, е важно също да успеем да "запалим" бургазлии за идеята да изберат велосипедния начин на транспорт пред останалите. Това ще стане, когато хората разберат неговите предимства, а те се виждат лесно - този транспорт е едновременно екологичен, икономичен, здравословен, а и приятен" - това каза кметът Николов пред събралите се в подкрепа на каузата множество хора в района около Морското казино и сцена "Охлюва".

Пред съгражданите си градоначалникът обясни, че за последните две години общината е изградила 8 km велоалеи, а до 2013 г. по проекта за Интегриран градски транспорт предстои изграждането на нови 20 km. Така ще се осигури възможност за придвижване от всички квартали на града до централна градска част, Морската градина и други важни локации. На много места вече са поставени и продължават да се поставят паркинг устройства за велосипеди.

По пътя си към Морската градина Николов и още над 50 колоездачи преминаха по най-новата велоалея в града - по протежение на реконструираната ул. "Гурко" и продължението й "Адам Мицкевич".

След финиширането на велошествието, на сцена "Охлюва" започна концерт, в който изпълнителите също пристигаха на велосипеди. Водещият Стефан Диомов, самият той запален велосипедист и един от основните инициатори на движението "Бургас - велосипедният град", представи написана от него нова песен, вдъхновена от инициативата. Повече от два часа публиката, голяма част от която също пристигна на колела, се забавляваше с изпълненията на Духовия оркестър на Бургас, група "Горещ пясък", "Петте сезона", Боян Михайлов и специалните гости на събитето Орлин Горанов и Кристина Димитрова.

В близост до сцената можеше да бъде видяна изложба на рисунки на велотематика, рисувани от децата от Лятна школа по изобразително изкуство към Общински детски комплекс - Бургас. В специална урна бургазлии пускаха своите предложения, касаещи велосипедния транспорт, велоалеите, паркинг стойките, др. Раздадени бяха карти на Бургас с обозначени велоалеи в тях, както и значки на всеки, който желаеше да демонстрира съпричастността си към инициативата "Бургас - велосипедният град".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на laworder
премахни филтъра

0
 
 
ама че малоумно разсъждавате и двамата. какво ви пречи това че по велоалейте се кара в насрещното. това не пречи - не си на пътя. трябва да има повече велоалеи по примера на Копенхаген там има отделни правила за велоалейте и светофари за велосипедистите и паркинги за велосипеди. Спрете моля ви с малоумните коментари и си отворете очите за чудесните неща които се случват в града
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: