Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Стоян Грозев: Неработещите вендинг машини и мобилно приложение косвено са довели до част от загубите на "Бургасбус"
Автор: Екип на Burgas24.bg 19:05 / 30.07.2019Коментари (0)1571
©
Изплатила ли е всички суми по договор Община Бургас към "Ути Груп" АД за доставка и монтаж на интегрирана билетна система, информационна система за пътници в реално време, система за управление на обществения транспорт и системата за видеонаблюдение, след като вендинг машините и мобилното приложение все още не работят? Този въпрос зададе към местната администрация Стоян Грозев по време на поредното предаване за важните теми и проблеми за бургазлии, организирано от кандидатът за кмет Живко Табаков.

"В чл. 10 от договора е записано, че последното плащане на 20 % от общата сума по договор, която е 18 316 770 лв. без ДДС, се извършва след окончателното въвеждане на всички системи в експлоатация, след представяне на одобрен окончателен доклад за извършената работа и най-важното - след подписване на двустранен протокол от двете страни, че работата е приета. Все още вендинг машините не работят. В чл. 33 е записано, че оборудването има гаранция 3 години, а то вече изтече преди даже да са заработили. Лично на мен ми е интересно дали вендинг машите са още гаранционни. Заложена е и клауза, в която се казва, че Община Бургас може да предяви иск за пропуснати ползи и причинени щети, както и такава, която позволява от последното плащане да се удържат неустойки, Община Бургас възползвала ли се е от това право? За мен неработещите вендинг машини и мобилно приложение косвено са довели до част от загубите на Бургасбус", коментира Грозев.

Той поясни, че като идея проектът за интегриран градски транспорт е много хубав и полезен, но в него имало нещо необмислено и това водило голяма част от бургазлии да спрат да използват общинския транспорт. Грозев също така коментира и лошото финансово състояние на "Бургасбус" през последните години.

"Бургасбус е монополист и е недопустимо да бъде на загуба. Обяснението, че се назначавали нови служители, които да обслужват електронната система, също звучи странно, след като тя бе въведена именно, за да намали броя на служителите и да се оптимизират разходите. Друг мотив за загубите бе, че са пуснати нови допълнителни линии, което за мен е индиректно признание, че първоначалната схема не е сработила добре. Проектът действително е голям, като хората трябва да знаят, че по него са усвоени 67 млн. евро, 11 млн. в него са средства на Общината и заем, а самите нови автобуси и съоръжения струват едва 1/3 от цялата сума. Строително-монтажните работи по схемата са с милион евро по-скъпи от автобусите и съоръженията. Когато са вложени средства на данъкоплатеца в меко казано нефункционални спирки, когато голяма част от жителите на града са недоволни от транспортната схема и предпочитат алтернативен начин на придвижване, когато няколко поредни години монополист с такава МТБ и един от най-скъпите билети е на загуба, не можем да говорим за успешен проект", заяви още Грозев.

Кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков също взе отношение по темата и призна, че е очаквал по-голямо задоволство от страна на бургазлии за направеното от администрацията във връзка с общинския транспорт.

"През годините се инвестираха немалко средства, автопаркът действително се подобри, но остават притесненията дали схемата е удобна, както и цената на билета. Действително 1,50 лв. е прекалено голяма цена за град като Бургас. Нееднократно са давани коментари, че в по-големи градове като Пловдив и Варна, където и разстоянията са по-големи, цената е по-ниска", сподели Табаков.

Той не пропусна да отбележи, че две години вече "Бургасбус" работи на загуба, която се компенсира от бюджета на Общината.

"Линиите не са добре планирани и след въвеждането на транспортната схема на пожар започнаха да се пускат различни допълните схеми, там където имаше недоволство от хората. Трябва да се прецени и дали в "Бургасбус" не работят прекалено много хора. Срещал съм се с служители там и самите те сигнализираха за няколко проблема - ниско заплащане, раздута администрацията и слаб контрол. Разходите трябва да бъдат оптимизирани и цената на билета трябва да се намали. Нужни са спешни мерки, ревизия на дружеството, оптимизация на разходите, повишаване на възнагражденията на работещите, анализ и намаляване на цената на автобусния билет", обобщи още кандидатът за кмет Живко Табаков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: