Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Строителният техникум единствен в страната предлага едногодишна програма за обучение на възрастни
Автор: Екип Burgas24.bg 12:58 / 25.02.2016Коментари (0)1085
©
Бивши и настоящи ученици от
ПГ "Колю Фичето" - Бургас:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
И на 56 години не е късно отново да влезеш в класната стая. Това доказва Владимир Владимиров, който е един от тазгодишните "възрастни" ученици на бургаския Строителен техникум. Мъжът е собственик на строителна фирма. И идва да учи тук чак от Перник. Защото се оказва, че обучението е уникално за страната, тъй като се предлага само в Бургас.

"Завърших през 1979 г. Сега дори бетоните са различни, за компютърните технологии да не говорим", смята Владимир. Той счита, че човек постоянно трябва да се обучава, иначе изпада от пазара на труда и конкуренцията го изяжда. "Отдавна исках да повиша квалификацията си, търсих в цялата страна, но се оказа, че само бургаският Строителен техникум предлага обучението, което е най-удачно ", разказва той. "Първо бях притеснен заради годините, но всички учители са много внимателни и се отнасят прекрасно", добавя мъжът.

Владимир има собствена строителна фирма от 1992 г. Близо 40 години работи в строителството, изпълнява важни инфраструктурни обекти, предимно в столицата. Признава, че гледа работниците си в ръцете и иска да не отстъпва на младите. Затова сега учи и AutoCAD (компютърна програма за чертане), нещо, за което през 1979 г. дори не можеше да си помисли.

ПГСАГ "Кольо Фичето" работи по рамкова програма на Министерството на образованието, за придобиване на Трета професионално-квалификационна степен. Курсът трае година и е на принципа на индивидуалното обучение, или на малки групи. За да го започнеш, трябва само диплома за средно образование и 6 месеца стаж в сферата на строителството.
Учениците идват на консултации, когато им е удобно, а след това държат изпити. Учат 25 предмета, включително и чужд език. Имат и практически занятия. После държат изпити, а след една година придобиват свидетелство за професионална квалификация за строителен техник. Същото получават и абитуриентите, завършващи Строителния, но след 5 години учене. Има и курс за Втора професионално-квалификационна степен - за работник. Напр. зидар, мазач. Тя се придобива след основно образование. Повечето гимназии в страната предлагат двугодишен задочен курс, но той не устройва работещите. Затова интересът към програмата на бургаския техникум е много голям.

"Владимир учи много сериозно. Ето, днес е на изпити, след това взима консултации. Възрастните ученици са много мотивирани", обяснява Дора Захариева, главен учител по професионално образование. Тя е класен ръководител на всички "възрастни" ученици. Но Владимир не е най-възрастният от тях. Наскоро се дипломирал и строител от Царево, навършил 60-те. Той бил изключително старателен, дошъл дори прясно опериран. Имало и такива, които даже не знаели откъде се включва компютъра, но вече уверено чертаят с AutoCAD. Повечето от обучаемите са мъже, а средната им възраст е 30-35 години.

Много от строителните фирми заплащат обучението на своите работници, които владеят строителни умения, но нямат документ. Гимназията прави и т.нар. "валидиране" - ако имаш умения, но нямаш диплома, можеш да я придобиеш за част от професията или за цялата професия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: