Събират още доказателства по делото на Михаил Цонков

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:16 / 22.07.2008
1266
Разследването срещу граничния полицай Михаил Цонков, който застреля турски бракониер край Резово на 17 април, ще се проточи поне още месец и половина заради събиране на нови доказателства. Това обясни зам.-шефът на Военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев. "Има разпоредени допълнителни действия, събират се нови доказателства и предстоят още разпити. Освен това по искане на защитата са назначени допълнителни експертизи", заяви Стоев. Подробности по разследването обаче от прокуратурата отказват да съобщават.

След като бе образувано делото, се оказа, че първоначалните показания на бракониерите и граничните полицаи се разминават. Имало различия дори и в разказите на самите рибари. Затова трябваше да се правят допълнителни очни ставки. Мистерия остава и какво ще е окончателното обвинение на Цонков. За подкрепа на военните прокурори в Сливен бяха пратени и висши обвинители. Засега обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост поради "незнание и немарливо изпълнение на занятие", както е записано в Наказателния кодекс. За такова престъпление законът предвижда до 5 г. затвор. Но тъй като Цонков е оказал помощ на пострадалия след стрелбата, наказанието пада до 3 г. и може да бъде и условно.

Още не е ясно дали събирането на нови доказателства не е свързано с опити на магистратите да докажат умишлени действия на граничаря. Ако това стане, обвинението му може да бъде за причинена смърт по непредпазливост след умишлена телесна повреда. Такова престъпление вече се наказва с 3 до 12 г. затвор. За изясняване на обстоятелствата по делото беше извършен и следствен експеримент, който изчисти детайли като ъгъла на стрелбата, положението на телата и др.

Източник: в. "Сега"


Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
18.01.2024 Издирва ли Интерпол четиримата български граничари?
27.04.2021 Бургаският съд отказа да предостави данни на турското правосъдие за четиримата български граничари
02.02.2021 Отложиха делото срещу четиримата български граничари
13.07.2020 Четиримата български граничари: Чувстваме се като затворници в собствената си държава
12.03.2019 Отложиха за септември делото срещу нашите граничари в Турция
12.03.2019 В Турция започва делото срещу четиримата български граничари
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).