Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Съдът остави трима каналджии зад решетките
Автор: Екип Burgas24.bg 15:59 / 07.10.2022Коментари (0)551
© Burgas24.bg
Трима задържани с обвинение за организирана престъпна група за трафик на мигранти, остават под стража след като Апелативен съд – Бургас потвърди определение на Окръжен съд – Сливен, с което им е взета най-тежката мярка за неотклонение.

Лицата са привлечени като обвиняеми за това, че от месец юни 2020 г. до 18.09.2022 г., в с. Градец., общ. Котел и на територията на областите Бургас, Сливен и Ямбол, участвали в организирана престъпна група, създадена с цел да  набавят за себе си или за другиго имотна облага, противозаконно подпомагали чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона. 

Първоинстанционният съд е взел спрямо Боян Г., Вичо Х., Люцкан П. и Николай  Х. мярка "задържане под стража“.

Трима от тях: Боян Г., Вичо Х. и Николай Х. обжалват определението пред въззивната инстанция. Техният защитник настоява за домашен арест, за всеки един от тях. Според защитата няма достатъчно доказателства за участието на тримата обвиняеми в престъплението, по което им е повдигнато обвинение и няма опасност те за се укрият или извършат престъпление.

Прокурорът от Апелативна прокуратура Бургас предлага определението да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно. Посочва, че става дума за добре организирана престъпна дейност с множество участници в различни градове на страната, както и че има опасност от укриване и извършване на престъпление на всеки един от тримата, предвид високият размер на предвиденото наказание лишаване от свобода.

Апелативните съдии са намерили за правилна преценката, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за участието на всеки от тримата обвиняеми към вменената им съвместна престъпна дейност, както и че е налична реалната опасност от укриване и извършване на престъпление.

Съдът се позовава на приложените по делото материали, съдържащи достатъчно доказателства, които потвърждават съществуването на такава реална опасност. Тя се извежда от начина на осъществяване на престъплението – задружния му характер, предварителното сговаряне, използването на МПС, създаване на нужната организация и координация между отделните лица за приемане и превозване на мигранти. Тримата са и  с обременено съдебно минало.

С оглед особеностите на разследваното престъпление, поставянето на обвиняемите извън контролираната среда, в условията на предлаганата от защитата им по–лека мярка – домашен арест, не би съответствало на степента на обсъжданата реална опасност, се посочва в постановения съдебен акт.

Настоящият въззивен състав е преценил, че следва да се потвърди атакуваното определение в частта за взетите спрямо тримата мерки за неотклонение "задържане под стража“  като обосновано, законосъобразно и правилно.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: