Съдът отмени глобата на "Лукойл Нефтохим" за разлива край Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
14:52 / 21.12.2015
2082
Бургаският районен съд е отменил наложената глоба на "Лукойл Нефтохим" заради разлива на гориво от магистрален продуктопровод на рафинерията през юни тази година.

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас наложи тогава на компанията глоба от 9220.80 лева, която съдът е обявил за необоснована. В мотивите си магистратите посочват, че по същество нарушението изобщо не е осъществено от дружеството, предаде "Дарик".

Ден след инцидента министърът на околната среда и водите Ивелина Василева заяви, че на компанията ще бъдат наложени "най-строги" санкции. Първоначално беше съобщено, че компанията ще бъде глобена с близо 100 хил. лева. Община Бургас също обяви, че ще предяви претенции към "Лукойл Нефтохим" за нанесените щети.

Над 30 тона бензин се изляха от тръбопровод на "Лукойл Нефтохим" на 17 юни като една част попадна в защитената местност, включваща и езерото Вая, която е ключова за храненето на гнездящите там птици.

От компанията тогава оправдаха аварията с опит за кражба. "Аварията на магистралния тръбопровод е станала при опит за криминално включване и кражба на гориво", заяви след инцидента председателят на управителния съвет на компанията Сергей Андронов и добави, че са били установени признаци за външно въздействие.

В решението на съда се споменава и грешка, допусната от екоинспекторите при съставянето на наказателното постановление - сбъркали са квартал "Долно Езерово" с квартал "Горно Езерово". В първия абзац инспекторите са написали, че е допуснато замърсяване с гориво на земна повърхност на път в кв. "Горно Езерово" - с. Братово, а във втория - на същия лист, че замърсяването е на пътя в кв. "Долно Езерово". Едновременното наличие на две различни местоположения на практика осуетява възможността да се установи с категоричност къде точно е осъществено деянието, се казва в решението на съда.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.


Виж коментарите (1)

Още по темата (19):
22.12.2015 "Лукойл Нефтохим Бургас" е платил глобата от 100 000 лева, РИОСВ-Бургас ще обжалва отменената от съда втора санкция
11.08.2015 Загинали след разлива на бензин видове не били отровени с нефтопродукти
13.07.2015 Още търсят умрели защитени видове във "Вая"
29.06.2015 Налагат глоба на "Лукойл" за всеки мъртъв защитен екземпляр заради разлива
24.06.2015 Обхождат районите около разлива, намериха мъртва риба, костенурки и чапла
23.06.2015 Отстраниха последиците от разлива
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).