Сума Чакрабарти: Освен древна история, Бургас има модерно управление и добри перспективи за развитие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:27 / 18.07.2012
1127
Кметът Димитър Николов запозна президента на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ сър Сума Чакрабарти, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков и придружаващата ги делегация с изпълнението на проекта на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. Президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти е в града по покана на вицепремиера Симеон Дянков, а България е една от първите държави, в които той прави официална визита. Към тази покана се присъедини и кметът Димитър Николов при посещението си в Лондон през месец май.

Проектът "Интегриран градски транспорт на Бургас" предвижда изграждане на 15 км. бързи автобусни ленти, 2 нови автогари, въвеждане на електронно таксуване, видеонаблюдение, внедряване на интелигентна система за управление на трафика, изграждане на 20 км. велоалеи, закупуване на 39 нископодови и 28 съчленени дизелови автобуси, реконструкция на депото на градския транспорт и станциите за дизел и метан и изграждане на 4 надлеза за пешеходците по най-натоварените артерии на града. 

Най-важното сред тях, което кмета Николов подчерта, е базисната система за надграждане, модернизиране и развитие на спечеления проект за следващия програмен период. "Успоредно с това ще помагаме и на останалите български градове с нашия опит, тъй като сме първият град на Балканския полуостров с проект за модернизация на обществения транспорт", сподели кметът Николов и добави, че това нямаше да бъде възможно без помощта на екипа на банката, който е обработил експресно сложната проектна документация.

Европейската банка за възстановяване и развитие ще осигури на Бургас заем от 10 млн. евро, като част от общо финансиране в размер на 67 млн. евро по оперативна програма "Регионално развитие". Отделно от тези средства, банката отпусна още 650 000 евро безвъзмездна финансова помощ за осигуряване на техническа и консултантска помощ по проекта.
Преди да дойда в Бургас знаех, че градът има стара история, но сега виждам, че освен нея, той има модерно управление и много добри перспективи за развитие. Много ми харесва визията Ви за развитието на града, която може да се пренесе и в останалите български градове. Това заяви новоизбраният преди две седмици президент на ЕБВР Сума Чакрабарти. Той сподели още, че проектът за подобряването на градския транспорт в Бургас е най-успешният не само за страната, но и в целия Югоизточен регион и може да бъде модел за развитие на обществения транспорт извън България. 

"Тук съм в качеството си на председател на Надзорния съвет на ЕБВР и също искам да поздравя кмета Николов за проекта за модернизация на градския транспорт", добави вицепремиерът Симеон Дянков и сподели, че ще запознаят сър Чакрабарти и ЕБВР с още няколко идеи, свързани с развитие на туризма - археология, СПА, винарство и др., с които може допълнително да се удължи сезона.

Президентът на банката бе придружен от Стефка Славова - директор за България, Полша и Албания; Кристоф Денк - съветник на Сума Чакрабарти; Жан - Марк Петершмит - управляващ директор за Централна и Югоизточна Европа, Даниел Берг - директор на Представителството на ЕБВР в София. Симеон Дянков също бе част от делегацията, като председател на Надзорния съвет на ЕБВР.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Попариха ни: Плащаме повече за сянка на плажа, вижте цените в Бур...
Страхотен фестивал с Бургас днес, ще бъде незабравимо
Бургас се прекланя пред паметта на Ботев
Кметът Николов за първи юни: Скъпи деца, вие сте нашата радост, б...
В Бургас температурите ще минат 30 градуса и утре
Задържаха Исус от "Победа", заподозрян е в търговия с вот


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).