Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Съветници предлагат Общината да поиска собствеността върху окаян имот
Автор: Екип Burgas24.bg 14:40 / 13.01.2016Коментари (0)740
©
Общинските съветници от Реформаторския блок застават зад каузата домът на именития композитор и диригент Георги Шагунов да се превърне в Къща на музиката. В момента сградата е в окаяно състояния и е почти разрушена от времето и скитниците, които намират подслон в нея. Част от имота на ул. "Филип Кутев" 2 А все още е държавна собственост, като с прехвърлянето му на Общината ще бъде възможно неговото превръщане в културен център. Затова групата на Реформаторския блок в Общинския съвет е входирала предложение Община Бургас, чрез областния управител Вълчо Чолаков, да отправи искане до Министерски съвет за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху имота. Предстои ОбС да гласува докладната на сесията в края на януари. Идеята за създаване на Къща на музиката е на Сдружение "Общество за духовни изяви" и Инициативен комитет от бургаски граждани. Те са събрали хиляди подписи в подкрепа на каузата от учители и възпитаници на Музикалното училище, библиотекари и читалищни работници и много бургазлии. В края на миналата година именно инициаторите на подписката се обърнаха към Реформаторския блок с молба за помощ.

"Подобен музей на музиката съществува отдавна в къща във Виена, където обаче е живял дядото на Шагунов. Мисля, че трябва да последваме добрия пример и Бургас да отдаде дължимата почит на човека, който е написал редица произведения, сред които марша "Един завет" и Химна на независимостта", казва общинският съветник от Реформаторския блок Тошко Иванов.

Георги Шагунов е бил капелмайстор на 24-ти Черноморски пехотен полк. Наричан Бащата на музиката в Бургас, завършилият във Франция музикалното си образование Георги Шагунов е работил за развитие на музикалната култура и издигането на Бургас на нивото на европейските градове. Той има принос за създаването на музикални дружества и Музикално училище в града, участвал е и сам е организирал много благотворителни събития, на които е дарявал свои партитури за разиграване на търг и със събраните средства са купувани музикални инструменти. Още приживе той е обявен за почетен гражданин на Бургас.

"За съжаление от години сградата,

©
където в продължение на 50 години е живял Георги Шагунов, не се използва и се руши. Само паметната плоча, която също е разбита, напомня, че това е бил неговият дом. След превръщането й в музей на музиката, къщата трябва да представлява не само културна и туристическа атракция, съхранила музиката на маестро Шагунов, оставил близо 2 000 музикални произведения от всички жанрове в наследство. Тя трябва да бъде място за музикално образование и занимание на многобройните музикални възпитаници на Бургас, които се изявяват не само в страната, но и по света", обяснява председателят на групата на Реформаторския блок в ОбС Георги Митев.

Идеята е съгласувана с частния инвеститор, придобил по-рано част от сградата. От своя страна Община Бургас има възможност да предприеме действия за опазването на имота и сградния фонд, както и да покрие най-неотложни ремонти. Паралелно с това Общината разполага с ресурс за кандидатстване с проект по Оперативна програма "Региони в растеж", по който може да се реализира идеята за създаване на Къща на музиката в Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: