Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Съветниците решават за побратимяване на Бургас с хондураския Ла Сейба
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 13.11.2015Коментари (0)1001
©
Общинският съвет ще решава на следващата сесия дали Бургас ще се побратими с хондураския град Ла Сейба, научи Burgas24.bg. Докладната записка е входирана от общинския съветник Георги Дракалиев.

Двата града си приличат по много показатели. Ла Сейба е четвърти по големина в Хондурас, с население над 200 хил. души, има международно летище и там се намира второто по големина пристанище в страната. В града има няколко университета. Освен че е главен център на туризма по крайбрежието на Карибско море, той е официално обявен и за "Еко- туристическата столица на Хондурас". Градът е известен и с "Големия международен карнавал на Ла Сейба", който се провежда всяка година през май. Това е най-голямото събитие в Централна Америка и само през 2008 година е привлякло около 500 хил. туристи.

В близост до града протича и единствената река в света, носеща името на страната ни - Рио Булгария. Реката е открита от българи, установили се да живеят в Хондурас след края на Първата световна война. Техните потомци, чийто брой е между 7 000 и 1 0000 души, миналата година за първи път взеха официално участие в карнавала, облечени в народни носии, представяйки част от българската култура, се посочва в докладната записка.

В началото на май 2014 г. представител на Дружеството "България - Хондурас" д-р Спас Ташев информира чрез Георги Дракалиев кмета на Община Бургас за желанието на Ла Сейба да бъдат изградени приятелски връзки между двата града. В последствие е получено писмо от Николов, което на 22-ри същия месец в било връчено от д-р Ташев в сградата на общината на Ла Сейба на кмета Карлос Алехандро Агилар Понсе, по време на тържествена сесия на Общинския съвет. В писмото е изразено желание за побратимяване на двата туристически града, които имат и сходни икономики, с мнение, че това би създало възможност за разработването на съвместни културни и икономически проекти. След като е бил изслушан и българският гост, общинските съветници взели единодушно решение за побратимяване на Ла Сейба с Бургас.

В последствие д-р Ташев, който от българска страна е определен и за почетен консул на Хондурас в България, е бил приет от г-жа Франсис Кастро, губернатор на департамента Атлантида, чийто административен център е Ла Сейба. Същият е провел срещи и с Търговско - Промишлената камара на Атлантида, както и с представители на туристическия бранш.

"В края на юни 2014 г. д-р Ташев и аз, като председател на Дружеството за приятелство "Град Бургас - Ла Сейба, Хондурас", се срещнахме с главния секретар на Община Бургас Божидар Кънчев и му връчихме писмо от кмета на Ла Сейба до кмета на Бургас, в което първият благодари за проявената отзивчивост и информира за взетото решение за побратимяване между двата града.

Три месеца по-късно се срещнах в София с доня Мария Сокоро Флорес Матуте, бивш представител на Хондурас в ООН и координатор на проекта по побратимяването от тяхна страна, която ми предаде ново писмо от кмета на Ла Сейба до г-н Николов. То съдържаше покана за посещение в Хондурас от името на техния Общински съвет.

Тъй като от тогава изтече повече от година, а вземането на решението за побратимяване от тяхна страна цели 18 месеца, считам че всяко отлагане и забавяне е нежелателно и би имало негативен ефект върху бъдещите ни отношения", пише в докладната записка Дракалиев.

В ръцете на общинските съветници е да дадат съгласие за побратимяване на Бургас с Ла Сейба. Те трябва да възложат на кмета на Бургас в срок от един месец да изготви проект на договор за сътрудничество между двата града, както и да информира писмено кмета на Ла Сейба за взетото решение и да му отправи покана за гостуване в удобно за него време.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: