Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Така ще изглежда бургаският Факултет по фармация
Автор: Екип Burgas24.bg 09:03 / 14.05.2024Коментари (0)2798
Архитектурният проект на сградата на бъдещия Факултет по фармация ще бъде представен на 22 май в аулата на Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Датата е в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

"Архитектурното бюро, което спечели обществената поръчка за изготвяне на проекта, ще го презентира пред Академичния състав на университета. Каним фармацевтите и всички желаещи също да присъстват, за да можем след това да дадем зелена светлина на процедурата по неговото създаване", заяви ректорът проф. д-р Христо Бозов, дм.

Сградата на Факултета по фармация ще се намира между корпус "Mедицински науки" и общежитие N3. Тя ще е на 5 етажа, с 13 000 m² разгъната застроена площ. В нея ще има учебни зали, лаборатории, аптека, симулационен център, а в отделно крило - библиотека.

"В лабораториите ще се синтезират различни лекарствени продукти, а аптеката ще е и база за част от обучението на студентите по фармация. В едно от крилата ще бъде позиционирана голяма библиотека, чийто книжен фонд ще бъде дигитализиран. Тя ще използва най-модерните технологии, за да могат студентите от целия университет да се радват на една от най-иновативните библиотеки в Европа", допълни проф. Бозов. В сградата ще се намира и симулационен център за студентите по медицина и здравни грижи. А на първия етаж ще има нов модерен студентски център.

"Мислим за  изграждане на ботаническа градина, защото за обучението на студентите по фармация са необходими различни лечебни растения и билки. Тя ще бъде отворена и за гражданите, и гостите на университета от Бургас и страната", заяви проф. Бозов.

Създаването на Факултета по фармация се осъществява с дейната подкрепа на кмета на Бургас Димитър Николов, Общинския съвет и всички бургаски народни представители. Изготвянето на архитектурния проект, който ще бъде презентиран, е финансиран от Министерството на образованието и науката с отпуснати целеви средства. От университета се надяват  през следващата година да бъдат гласувани средства и за самия строеж. Техният размер ще стане ясен, след като техническият проект бъде одобрен и се направи количествено-стойностна сметка.

"За строежа ще разчитаме на подкрепа от държавата, от Община Бургас и от частни дарители, защото това ще бъде една много ценна придобивка за града. Освен обучението на студенти по фармация и запълването на недостига на фармацевти в аптеките, това ще допринесе за отварянето на нови, сред които и денонощни. Недостигът на последните е голям проблем в Бургас и в цялата област, особено през летния сезон", заяви проф. Бозов.

С новия факултет Университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще стимулира развитието на фармацевтичната индустрия в региона, тъй като в него ще работят специалисти и ще е средище на иновации.

Намеренията на ръководството на университета са Факултетът по фармация да приема по около 50 студенти на година, които ще се обучават за магистър-фармацевти. Приемът ще става с изпити по биология и химия.

"Разбира се, първо трябва да преминем през всички процедури, които включват: оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация, положително становище от Министерския съвет и накрая от Народното събрание. Предстоят ни важни стъпки, затова се надяваме на подкрепа от цялата бургаска общественост и от всички институции", призова проф. Бозов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: