Таню Атанасов: Публичният регистър на базовите GSM клетки и контролът ще успокои хората

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:01 / 16.11.2009
1225
Диалогът между граждани и институции от една страна и бизнеса от друга се подценява при проблема с антените на базовите GSM клетки. Това каза общественият посредник на Бургас Таню Атанасов. Според него липсата на информираност на гражданите създава страхове, които имат своето основание. Бургазлии са притеснени от вредното влияние на електромагнитните лъчения върху човешкото здраве и настояват за контрол върху монтирането на съоръженията. Тези притеснения те изразиха и по време на дискусия организирана от кмета и омбудсмана с участието на представители на мобилните оператори в страната, на БАН, РИОКОЗ и РЦЗ.

„Проблемът е не е само в България, то е и европейски, но има стандарти и механизми, които да създадат среда на доверие между гражданите на чиито блокове са антените, фирмите, които предлагат услугата "мобилна връзка" и институциите, призвани да осигуряват контрол", каза още Таню Атанасов. По думите му има спестени функции и отговорности от страна на операторите. Затова са необходими категорични изисквания към тях да информират гражданите и да дадат гаранциите, че дейността на мобилните мрежи е безопасна.

До момента в страната ни няма публична информация за поставянето на станциите, за хигиенно-защитните зони, за силата на лъченията. Измерванията на електромагнитните лъчения могат да правят само от лабораторията на националния център за опазване на общественото здраве.

Решението на ОбС за създаването на карта на базовите станции и изискването информацията от нея да е сайта на общината с актуалните данни от пероидочните проверки е основа на доверие между страните по този казус, смята още общественият посредник на Бургас.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
17.03.2022 Живущи до антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните
вълни
21.07.2019 Призив: Стопирайте новите клетки за 5G връзка!
11.03.2010 Започна измерването на електромагнитните лъчения около училищата
10.03.2010 Мониторинговата станция за ЕМЛ започва работа
09.02.2010 Община Бургас осигури апаратура и обучени хора за измерване на ЕМЛ
13.11.2009 Жалби от 11 блока срещу антени на мобилните оператори
Още новини от Новини от Бургас:
Има ли спад на коклюша в Бургаско?
Малката Нати има нужда от нашата помощ, за да живее
Зелен уикенд в Бургас: Очакват ни карнавал, велопоход и познавате...
Изгледайте това видео и се замислете как ще паркирате следващия п...
Бургазлия пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 про...
Двама братя от "Победа" изумиха бургаските полицаи


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).