Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Тематично представяне на романа "Тя, островът“ на Света Анастасия
Автор: Екип Burgas24.bg 10:17 / 21.08.2017Коментари (0)2169
©
Нестандартен начин за представянето на новия си роман "Тя, островът" избра бургаската писателка Ирина Папанчева по време на празника на острова Света Анастасия на 19 август. Разговорът за книгата с редактора й Митко Новков и Гочо Гочев, автор, издател и модератор на събитието, бе прекъснат от звуците на аржентинско танго, след като писателката сподели, че фикция и реалност си партнират в книгата й както в танца. На сцената излязоха Елина Димитрова и Илия Четроков, към които скоро се присъедини и авторката, и тримата се завихриха в едно чувствено танго. След това разговорът за книгата продължи.

"В "Тя, островът" не става въпрос за танго, но ритъмът на текста и интензивността на отношенията между героите ми напомня за него. Исках да изтанцувам книгата си в един импровизиран спектакъл, пресъздаващ темата за триангуалициите в сюжета й", коментира Ирина Папанчева, за която аржентинското танго е хоби.

"Любовта е най-трагичното, което съществува на този свят и в живота - казва Унамуно. Следователно тя е най-достойното да бъде споделена и разказана. За тази любов ни разказва и Ирина Папанчева, любов, в която има усещане както за съдбовното и предопределеното, така и за рицарската романтичност и сантименталност. Любов, в която има търсене на повече от интимност, на повече от онази близост, в която няма място за трети. Сюжетът в романа е като часовниково махало, което в своя перманентен ритъм, от една страна, ни насочва към тезата за любовта на Унамуно, а от друга, към тезата на столетницата Кармен, че любовта трае цял живот. Не трае, когато някой не иска", каза на Гочо Гочев.

"Романът на Ирина Папанчева предава любопитството й към другите, към света, към отношенията, и желанието й да разкаже това, което е открила. Многопластов и полифоничен, той е като една протегната ръка", сподели Митко Новков.
"Действително исках да разкажа Фуертевентура и хората й. Но още преди да се върна там, за да направя проучването си, започнах да пиша романа. Историята дойде с едно усещане, което нарекох Усещането. Няколко персонажи в книгата ми преживяват това усещане и то е различно за всеки един от тях. Ще оставя на вас да откриете кое е то, докато я четете, макар че, предполагам, че Усещането ще бъде различно и за всеки един от вас", каза авторката накрая.

Представянето приключи с още едно танго, изтанцувано от Елина Димитрова и Илия Четроков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: