Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Трафиканти на бебета от Камено: Това не са деца, а стока! Тези, които раждат, не са майки, а фабрики!
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 14.06.2015Коментари (3)1231
©
В Бургаския районен съд стартираха две свръх скандални дела - на подсъдимата скамейка застанаха трафиканти на български бебета в Гърция. Обвиняеми са шестима жители на циганската махала в Камено, разположено недалеч от Бургас, пише в свое разследване "ШОУ".

В първия процес подсъдими са Стефка Райчева, както и Силвия и Рачо Динкови, които са семейство. Според обвинителния акт, престъпното "трио" са босове на мащабен канал за продажба на новородени - Стефка е обвинена в посредничество при незаконно осиновяване, а Силвия и Рачо - че са осигурили пребиваването зад граница на бременна на име Мария, като целта е била роденото от нея дете да бъде дадено за осиновяване срещу заплащане.

Макар че Камено е една от най-бедните общини в Бургаския регион, някои от жителите й обаче живеят като баровци, а богатствата им конкурират тези на митичния Крез. Това е възможно, защото преди 20 години някои от местните откриват един твърде доходоносен бизнес - търговията с новородени!

"Това не са деца, а стока. И тези, които раждат, не са майки, а фабрики. А ние сме директори на фабриките" - така "първопроходчиците" на "иновативния" метод от Камено охарактеризират трафика на бебета.

Разследващите са на мнение, че пионерите в бранша живеят в Камено. При тях търговията с новородени процъфтява от 20 години. Секва за кратко, след като са арестувани част от каналджиите. После обаче бизнесът бързо се възражда, защото бременни жени започват сами да търсят трафикантите.

Съдбата на продадените бебета е различна - някои попадат в нормални семейни условия, но други са отглеждани за донори на органи.

"Поточните линии" тръгват от няколко съседни села - Екзарх Антимово и Рудник, където се създава... човешкият материал. От неговата продажба в Камено израства своеобразен квартал на богатите, а ромските фамилии, които ръководят трафика на родилки, тънат в лукс. Точно там ръст извисява и къщата на тарторката Стефка Райчева, която е разположена на ул. "Стара планина" в Камено. 41-годишната жена е вдовица, води се безработна, сама се грижи за трите си деца, а пред очите на съкварталците, които се редят на опашки за социални помощи, дефилирала натруфена в златни накити като коледна елха. И се оплаквала, че през ден трябвало да кара на ремонт кабриолета си "Пежо", който се разбивал заради лошия път към Камено... "Имаме една крава, дава по 2 литра мляко и го продаваме. Едва свързваме двата края. Чакаме социалните помощи", жалва се обаче свекървата на Стефка - Милка Атанасова. "Стефка гледаше баби в Гърция, с тези пари си купи колата. Много й завиждаха и днес отиде да я прехвърли в Бургас", обясняват обитателите на ромската махала в Камено.

Тахир е съсед на Стефка. Категоричен е, че продаж­бата на бебета не е престъпление. Или ако е, то не е толкова сериозно. Важно било пари да има...

На улица "Георги Кондо­лов" живеят и другите обви­няеми в трафик на бебета в Гърция - 32-годишната Сил­вия Динкова и съпругът й Рачо, на 36. Тях ги няма, но близките им също отричат да са замесени в нелегал­ния трафик на деца. Тяхната версия е същата - доходите им идвали от работа по план­тации в Гърция и от гледане на възрастни хора.

От прокуратурата уточняват, че разследването на подобни престъпления е тромаво, тъй като има множество замесени лица. Ако бъде доказана вината на Стефка, Силвия и Рачо, те могат да получат присъда от 3 до 15 години и глоба от 20 до 50 хил. лв. Освен това тримата са направили пълни самопризнания, кое­то ще бъде смекчаващо вината обстоятелство.

В обвинителния акт е посочено, че през 2009-2010 г. (а според криминалистите - и до средата на миналата година, когато се върнала от Гърция), Райчева е стояла в основата на канал за продажбата на бебета в южната ни съседка.

Действало се по следната схема:

Братът на Стефка, който бил известен с прякора си Талиша, причаквал бременни пред гинекологични кабинети в района. Обещавал им по 7000 лева за мъжка рожба, осиновена в чужбина. Лично той с колата си транспортирал майките зад граница. Талиша ги настанявал в частни квартири в Гърция, стопанисвани отново от жители на Камено. Непосредствено преди раждането, жените били откарвани в болница, а щом децата им поемали първата си глътка въздух, автоматично преминавали в ръцете на сестра му. Тя уреждала документите за осиновяването, а в съдилищата в Гърция се представяла за преводачка.

Съществуват доказателства за две продажби, уредени от Стефка само в рамките на няколко месеца. Антимафиоти допускат, че случаите са много повече.

За едното от момченцата родната му майка Станка Гарджева, на 23 г., от село Екзарх Антимово, получила 7000 лева, щом подписала всички документи за осиновяването му в Атина. Друга майка - Мария Бонева (на 29 г.), отново от ромски произход и с местожителство Екзарх Антимово, взела 6500 лева за новородения си син в Солун. Там отново я откарал братът на Стефка. Понеже нямало предварителна заявка за осиновяване, Талиша оставил майката на "отговорно пазене" в квартирата на други трафиканти - Рачо Динков, на 36 г., и съпругата му Силвия Динкова от Камено.

Схемата се издънила заради "непочтеността" и алчността на търговците на деца - когато из село Екзарх Антимово се разнесла вестта, че на едни майки се плащат повече пари за продажба на децата си от други. Разгневена, една от родилките проплакала в полицията и трафикантите били разкрити. Те били арестувани, но по-късно пуснати на свобода срещу подписка.

За трафик на хора законът предвижда от 5 до 12 г. лишаване от свобода. Практиката обаче показва съвсем друго - през миналата година в районния съд в Бургас са осъдени 12 души, замесени в схеми за незаконна продажба на новородени.

Петима от тях са се разминали с условни присъди, четирима - с глоби, а само трима са получили ефективно наказание

Магистратите в Бургас признават с неохота, че Гърция спъва делата срещу трафик на българчета, които се водят у нас. Преписките с молби за съдействие, които нашите власти изпращат до колегите си от южната ни съседка, се чакат с години, а има и случаи, в които потъват в небитието. Без оказаната международна правна помощ разследванията у нас се точат с години. През това време свидетели изпадат в амнезия, а обвиняемите, дори и в случаите, в които са задържани, трябва да бъдат освободени, защото са изтекли всички разумни срокове, твърдят магистрати.

"Оказваме се с вързани ръце, поставени в незавидната позиция да наблюдаваме как целият ни труд отива на вятъра", споделят прокурори. "Парадоксът е, че съдебните поръчки за правна помощ, които изпращаме до различните точки на света, пристигат по-бързо от Америка, отколкото от съседна Гърция", казват още магистрати.

През 2010 г. е разкрит трафик на още една бременна от Камено. Обвинение е повдигнато на двама братя и съпругата на единия от тях.

Анка С. първоначално се съгласила да замине и роди зад граница, като й обещават 4000 евро. Тя е откарана до границата, където я поема кола с гръцка регистрация. След раждането подписала декларация, че е съгласна да остави детето си. Когато се връща в България обаче, пуска жалба. При разследването става ясно, че тя не е получила обещаната сума.

Основният организатор на схемата Йордан Ангелов излежава присъда за трафик в гръцки затвор. Делото в Бургас срещу него тече задочно.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 15.06.2015 г.
0
 
 
иде време да вземем пример от индия / която измисли хуманен начин да спре размножението на плъхове/ и да тъпчем родните ни плъхове /ромите/ с хапчета убиващи смерпатозоиди и зрели яйцеклетки с един патрон 2 заека - няма трафик няма и детски помощи ..
+6
 
 
Ами не са ли прави... що за майка би си продала детето без капка съжаление и след това би продала и следващото,това не са майки а фабрики!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: