Тракийци от Бургас посетиха мемориалния комплекс "Илиева нива"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:57 / 10.08.2015
778
Делегация от 55 души, сред които 16 младежи, всички членове на Тракийско дружество "Екзарх Антим I", посети мемориалния комплекс "Илиева нива". Те поднесоха цветя в памет на избитите там от редовната турска войска над 200 деца. Това се случва по време на Междусъюзническата война през 1913 г. когато над 2000 бежанци, бягащи от турците, виждат, че в ниското ги очаква турската войска и скриват в местността Илиева нива децата с надеждата, че те ще бъдат пощадени.

Една от активните тракийки на бургаското дружество прочете стихове, посветени на трагичните събития, а председателят на дружеството - Тодор Ангелов сподели: "Всяка година идваме на това място и с мъка в сърцата си спомняме за тези загинали деца, които са само част от голямата трагедия на тракийци. Радвам се, че сред нас днес има и толкова младежи, които се интересуват от миналото ни и милеят за него."

Делегацията продължи с посещение на село Горноселци, откъдето са корените на повечето малоазийски българи, членове на Тракийското дружество "Екзарх Антим I" и завърши първия ден от пътуването си в гр. Ивайловград. Там се проведе съвместна среща с местните потомци на тракийските и малоазийските българи.

Сред посетените от групата места бяха и античната вила "Армира", тракийската гробница до село Мезек, крепостта Букелон и много други места, свързани с историческото ни минало.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Ученик почина от инфаркт в Бургас, подозират, че е пушил друсан ч...
Германските туристи се завръщат на Черноморието ни
Средната заплата в Бургаско мина 1700 лева
Ремонтират базата на Колежа по туризъм
Евтим Милошев се срещна с председателя на Българската хотелска ас...
Мария Бакалова – ослепителна в Кан, бори се за награда


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).