Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
"Травиата" с блестящи гост-солисти и диригент този четвъртък
Автор: Екип Burgas24.bg 09:37 / 15.03.2022Коментари (0)547
©
Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата "Травиата“ ще бъде акцент в мартенската програма на Държавна опера - Бургас.

Под палката на именития маестро Славил Димитров - гост, на сцената на Бургаската опета на 17-и март от 19 часа излиза харизматичната Илина Михайлова, сопран /гост/ – в ролята на Виолета Валери. Сопраното с многобройни изяви на наша и международна сцена е добре позната на Бургаската публика. Илина Михайлова бе фамозна и незабравима Розина в иновативната постановка на операта "Севилският бръснар" от Джоакино Росини по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, чиято премиера беше на 8-и октомври в Бургаската опера. Тя пя и на третото представление на "Севилският бръснар" през м. декември, като дни след това очарователната прима участва в грандиозния оперен спектакъл, Opera d'Amore в София, когато за пореден път излезе на сцена редом до маестро Хосе Карерас. Нейното многостранно артистично амплоа ще се представи в различен аспект в образа на Виолета Валери, разкъсвана от драматични страсти с трагичен оттенък. За да разкажат вечната трагична история за клопките и съдбовните предизвикателства на любовта, на 17-и март, четвъртък, от 19 часа на сцената на Операта излизат великолепни артисти.

В ролята на Алфред Жермон влиза друг именит български певец - тенорът Михайл Михайлов - гост. Бургаската публика помни блестящото му превъплъщение в образа на Родолфо в операта "Бохеми" от Джакомо Пучини - през м. октомври 2020 г. в залата на Бургаската опера.

Като Жорж Жермон на 17-и март на бургаска сцена излиза баритонът, който има богат сценичен опит в различни по стил и темперамент роли - Александър Крунев. На последното представление на "Севилският бръснар" той бе в ролята на Фигаро, в партньорство с Илина Михайлова.

Йоана Кадийска ще бъде отново в образа на Флора Бервоа, приятелка на Виолета Валери, с която блестят в светските среди на Париж в средата на XIX век. Прекрасното мецосопрано бе Хубавата Елена на 26-и февруари в едноименната комична опера от Жак Офенбах. Басът Костадин Мечков ще бъде Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков – Маркиз д’Обини, Дарина Запрянова – Анина, Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев – Доктор Гренвил, Мирослав Димитров – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора.

Великолепната режисура на "Травиата“ е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и нестандартен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма – син "La Dame aux Camélias“ /"Дамата с камелиите“/. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност. Арборе е и автор на красивите сценични костюми на постановката "Травиата“.

Диригент на хоровия състав, на който е отредена важна роля в цялостното развитие на сюжетното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор е Христо Белчев. Хореографията е дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, суфльор – Дора Фъртунова, субтитри – Сребрина Славова.

В атрактивния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

"Травиата“ е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко сценични версии – за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии – и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден.

Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността. И най-вече – апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения.

И обединител на всички послания на "Травиата" – вечната музика на гения Джузепе Верди.

За верните си почитатели Държавна опера - Бургас е подготвила специална изненада – в антракта на предствелението във фоайето на Операта ще бъде предоставена възможност за наздравица с чаша квалитетно биовино.

Билети – на касата на Операта, каса "Часовника", в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратката "Купи билет" в програмата в официалния сайт на Бургаската опера: https://operabourgas.com/bg/programme.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: