"Травиата" с международен звезден състав ще се играе в Бургас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:51 / 16.07.2021
966
Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата "Травиата“ ще бъде акцент в лятната културна програма на Бургас. Оперното заглавие е част от програмата на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров“, реализирани за 14-а поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас.

Като солисти на сцената на Летния театър излиза харизматичното младо  сопрано от Сърбия Весна Джуркович – в ролята на Виолета Валери.  Въпреки своите 29 години, тя има забележителна творческа биография и многообещаващо бъдеще. В ролята на Жорж Жермон се превъплъщава българският баритон с успешни изяви на световните от сцени Крум Гълъбов. Под диригентската палка на маестро Иван Кожухаров, който има таланта и обединяващата енергия да превръща всеки спектакъл или концерт, дирижиран от него, в музикално събитие, на 17-и юли, събота, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас, за да разкажат вечната трагична история за клопките и съдбовните предизвикателства на любовта, излизат звездните гости Весна Джуркович и Крум Гълъбов и артистите от трупата на Бургаската опера: тенорът Даниел Дамянов – в ролята на Алфред Жермон, мецосопраното Йоана Кадийска – като Флора Бервоа, басът Костадин Мечков – Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков – Маркиз д’Обини,  сопраното Стефка Христозова – като Анина, тенорът Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, басът Диман Панчев – Доктор Гренвил, тенорът Мирослав Димитров – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора. Великолепната режисура на "Травиата“ е на доц. д-р Александър Текелиев и съчетава оригинални похвати и иновативен подход към изграждането на образите в драматичния сюжет по романа на Александър Дюма – син "La Dame aux Camélias“ /"Дамата с камелиите“/. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се използват огледалните образи – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния облик на една личност. Арборе е и автор на красивите сценични костюми на постановката "Травиата“. Диригент на хоровия състав, на който е отредена важна роля в цялостното развитие на сюжетното действие, е Невена Михайлова, концертмайстор е Йордан Ковачев. Хореографията на дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, суфльор – Дора Фъртунова, субтитри – Сребрина Славова. В мащабния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

"Травиата“ е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко сценични версии – за да открие, чрез собствения си вкус и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии – и като естетика, и като визия, и като начин на предаване на вечните послания на класиката в един осъвременен вид, в който резонират актуалните въпроси на днешния ден. Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на вечната тема за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на утеха във взаимността и най-вече – апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения.

Билети за "Травиата“ можете да намерите на касата на Операта, на каса "Часовника“ /пред хотел "България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас, както и на място на Летния театър преди събитието.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Радост за учениците в Бургас! Кметът обяви 2 май за неучебен!
Очакват ни проливни дъждове в Бургаско! Издадоха предупреждение!
Търсят стопанин на бистрото в ММЦ-то в "Меден рудник"
Министърът на културата бе на морска визита
Ученици влязоха в бургаския съд
Това място в "Меден рудник" ще стане страхотно


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).