Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Трима лекари опитват да се оправдаят за смърт на родилка, изслушват пледоарии през май
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 24.03.2014Коментари (0)1449
©
Окръжен съд - Бургас насрочи за изслушване на 15, 16 и 19 май пледоариите на страните по наказателното дело срещу трима лекари, обвини, че по непредпазливост са причинили смъртта на родилката Полина Димова, настъпила на 03.02.2008 г. Това съобщиха от съда в Бургас.

В съдебното заседание днес подсъдимите д-р Александър Маджуров, д-р Сияна Драгнева и д-р Нина Добрева заявиха, че са разбрали повдигнатите им от Окръжна прокуратура - Бургас в предходно съдебно заседание нови обвиненията, с които се прецизират допуснати от всеки от тях индивидуални нарушения. Те ги коментираха като несъстоятелни и дадоха обяснения за своето участие в медицинските дейности при лечението на родилката.

Окръжна прокуратура - Бургас направи искане, да бъде допусната нова съдебна експертиза. С нея трябва да се изяснят противоречиви моменти в заключенията по представените по делото две съдебно-медицински експертизи, изготвени по два коренно различни научни подхода. Единият от процесуалните представители на гражданските ищци - родителите и съпругът на починалата, подкрепи това искане, а другият предложи да бъдат изслушани всички 9 вещи лица участвали в изготвянето на предходните съдебно-медицински експертизи. Защитниците и тримата подсъдими се противопоставиха на тези искания като ги намират за неоснователни и недопустими. Те твърдят, че няма противоречия в представените по двете експертизи заключения и дадените от вещите лица в съдебната зала обяснения. Според тях, последната съдебно-медицинска експертиза отговоря на неизяснени в предходната въпроси.

Окръжен съд - Бургас прие, че не се налага да бъде назначена нова съдебно-медицинска експертиза, а Наказателно-процесуалният кодекс не допуска поискания от единия адвокат едновременен разпит на всички вещи лица, работили по двете предходни експертизи. С тези аргументи съдът отхвърли исканията, направени от държавното обвинение и процесуалните представители на гражданските ищци. Съдебният състав обяви съдебното следствие за приключило и отложи делото за изслушване на пледоариите на страните.

Пресцентърът на съда припомня, че д-р Александър Маджуров е обвинен в това, че на 01.02.2008 г. в град Бургас в Приемно отделение на МБАЛ -Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия - лекар - хирург, като специалист по хирургия не отчел силно увреденото състояние на пострадалата, не приел диагноза паралитичен илеус, поставена й същия ден от друг хирург и отразена в направление за хоспитализация, и не я насочил за хоспитализация в хирургичното отделение за уточняване на диагнозата, не назначил необходимите изследвания, като не преценил характера и тежестта на заболяването, с което не предоставил своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ, и в условията на независимо съпричиняване с другите двама лекари, чрез бездействие, по непредпазливост причинил смъртта й в "Отделението за интензивно лечение в МБАЛ - Бургас".

Окръжна прокуратура - Бургас обвинява д-р Сияна Драгнева за това, че на 02.02.2008 г. в град Бургас в МБАЛ - Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия - лекар, акушер - гинеколог в "Родилно отделение" при МБАЛ - Бургас - АД, като главен оператор при операцията на пострадалата, и без да свика консилиум, въпреки трудността на случая, взела решение за извършване на ревизия на септична матка и противопоказна интервенция при септично състояние и гноен абсцес на матката и отстранила едностранно маточните придатъци - тръба и яйчник, а е оставено огнището на септиса - матката, с което провокирала септичен шок с фатални последици и в условията на независимо съпричиняване с другите двама лекари по непредпазливост причинила смъртта й.

Д-р Нина Добрева е подсъдима за това, че на 02.02.2008 г. в град Бургас в МБАЛ - Бургас, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, при упражняване на медицинска професия - лекар акушер-гинеколог, на длъжност "акушер-гинеколог" в Родилното отделение при МБАЛ - Бургас АД, като асистент при извършване на гинекологична операция извършила ревизия на септична матка - противопоказна интервенция при септично състояние и абсцес в матката, с което провокирала септичен шок с фатални последици в условията на независимо съпричиняване с другите лекари и по непредпазливост причинила смъртта на пострадалата.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: