Тук ще бъде поставен паметникът на Коджакафалията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:04 / 27.05.2022
1274
С решение на местния парламент, тази година Община Бургас финансира със свои средства изграждането на паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията. Събрани са и пари от дарения. Художественият конкурс бе спечелен от Радостин Дамасков. Проектната част за благоустрояването на околното пространство е дело на арх. Владимир Милков, съобщиха от Община Бургас.

Както се вижда от  снимките, паметникът на Коджакафалията ще се намира в непосредствена близост до училището, което носи неговото име. Преди това сградата беше сиропиталище, чиито "възпитаници“ се отглеждаха на казармен принцип. През последните десетина години Община Бургас изведе децата оттам, като те вече се отглеждат в максимално близка до семейната среда в малки защитени жилища. Сградата на сиропиталището бе преобразена в ново училище.

Символично е и това, че само на десетина метра от избраното място се намира друга забележителност на Бургас. Това е т.нар. километричен камък. В края на 19 и началото на 20 век той е показвал, че ви остава още 1 километър, преди да стигнете града, тогава скупчен около пристанището и морето, с население от само няколко хиляди души.

Докато Радостин Дамасков работи по скулптурата, мястото за поставянето й вече е оградено и започнаха дейности по благоустрояване на терена. Благоустрояването запазва изцяло конкурсната идея. Същото е пестеливо и същевременно ще създаде интимна среда около паметника за съзерцание и почивка. Предвижда се, разбира се, художествено осветление. Запазват се всички дървета на мястото, като се налага единствено отстраняването на някои декоративни храсти, за да се създадат подходи към паметника.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Очаква се в Община Бургас да постъпят нови средства
Община Бургас подписа споразумение с УАСГ
Пиян към продавачка: Защо не вземеш да ми врътнеш една… Какво пос...
Станимир Апостолов, зам.-кмет на Бургас открива конференцията Dig...
Бургазлии се възмутиха от състоянието на детска площадка в център...
Скръбна вест: Почина уважаван бургаски лекар


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).