Търговци от пазар "Краснодар" надигнаха вой! Ето какво ги разгневи!

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
10:22 / 17.11.2021
3150
Търговци от пазар "Краснодар" отново надигнаха вой, научи Burgas24.bg. Проблемите на наемателите на сергии с липсата на хигиена, както и с клошари, тормозещи клиенти и продавачи, не са от вчера.

Ето какви са проблемите и исканията на наемателите на обекти на централния бургаски пазар, изпратени до Общинския съвет на Бургас:

"Всички ние сме дългогодишни наематели на обекти и сергийни маси на ЦП "Краснодар“ като отношенията ни с наемодателя "БУРГАСКИ ПАЗАРИ“ЕООД са уредени с договори за наем, повече от които са за период от една година и се подновяват ежегодно./сергийните маси са с договори за една година, а останалите обекти е договори за три години/.

Сключените от нас договори изцяло защитават правата на НАЕМОДАТЕЛЯ, съдържат неравноправни клаузи, които с години са залегнали в тези договори, без да ни се предостави възможност за предоговаряне. На практика тези договори вменяват единствено задължения на наемателя, без да му предоставят права, а предоставят права на наемодателя без да му вменяват задължения като стопанин на имота.

Въпреки нашето противопоставяне и желание клаузите по договорите да бъдат предоговорени, съобразени с реалната икономическа обстановка и състоянието на пазара и до настоящият момент не сме получавали разбиране и съдействие от ръководството на "БУРГАСКИ ПАЗАРИ“ЕООД, а напротив получавали сме само откази и няма да е пресилено ако кажем, че сме подписвали в този вариант "по принуда“, с ясното съзнание, че може да ни се откаже изобщо да подновим договорите си", пишат наемателите на обекти на пазара.

Според тях сергийните маси не се поддържат от наемодателя, отдадените   обекти под наем не съответстват на предназначението, за което са отдадени. Липсва каквато и да било хигиена на пазара. Бездомници и клошари продължават да обикалят района и са част от гледката и ежедневието на продавачите и гражданите - купувачи на пазара.

Липсата на каквато и да било хигиена, честите наводнения, липсата на осигурени места за изхвърляне на отпадъците, липсата на качествено електричество, липсата на достатъчно места за паркиране допълват несгодите на наемателите на обекти. Те са били задължени е да санират и боядисат наетите обекти по начин, изрично посочен от наемодателя, въпреки липсата на такова задължение по договора.

"Въпреки договорните ни отношения, въпреки трудната икономическа обстановка в страната, във време на епидемична обстановка, вместо да ни предложат варианти за подкрепа и съдействие, да ни се предложат облекчения, нашите наемни цени в противовес на предлаганите от наемодателя "БУРГАСКИ ПАЗАРИ“ЕООД условия се увеличават. Увеличават се без да са налице мотиви и основания за това, без да спазва договореното между страните.

В края на месец септември ни бяха представени анекси, които влизат в сила от 01.10.2021год., с които ни се предлага да се съгласим незабавно с увеличението на наемната цена.

Действително в договорите ни е разписано, че наемодателят разполага с правото да направи едностранно изменение на цената, като ни отправи едномесечно предизвестие за това / чл.26 от договора/. Това обаче категорично не бе сторено. Бяха ни представени единствено анекси за промяна на цена няколко дни преди дата, от която следва да влязат в сила.

Съгласно сключените между нас и наемодателя договори, в случай, че откажем да приемем новите условия, наемодателят разполага с правото да прекрати договора едностранно.

С оглед сложната икономическа среда, в която търговците са принудени да оцеляват, считаме, че подобно поведение от страна на наемодателя е юридически и морално необосновано.

Нещо повече, Общински съвет Бургас е освободил търговците -наематели на обекти общинска собственост от заплащането на наемните цени, за времето през което са били затворени, въпреки това наемни такси от всички наематели са събирани независимо от тези обстоятелства", жалват се още търговците. 

Наемателите на ЦП “Краснодар“ настояват за съдействие за решаване на всички наболели от много време проблеми. И искат съдействие за по-добри условия, както и за заплащането на справедливи наемни цени, съобразени с актуалната икономическа обстановка.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).