Търгуват въшки в Бургас, бройката стига до 10 лв.

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:09 / 14.10.2015
3389
Слух, че кипи продажба на въшки, плъзна в Бургаско. Градската легенда разказва, че една бройка от паразита се търгува между 5 и 10 лв. Ученици заселвали главите си с кръвосмучещите, за да се отърват от учебни занятия.

Най-много деца, пипнали въшки, има в училищата в кварталите "Победа" и "Горно Езерово" и в село Равнец.

"Не може да се говори за бум на въшливост в Бургас през тази учебна година. Ситуацията е същата, каквато е била и в предходни години. При условие, че имаме около 25 хил. ученика в областта, към вчерашна дата 150 деца имат въшки. Медицинските сестри, въпреки че наредбата за контрол на въшливостта е отменена през 2009 година, продължават да извършват профилактичните прегледи, но техните права стигат до констатация, че детето е заразено с въшки, изолацията му от останалите и връщането му у дома. От там нататък грижата за обезпаразитяване на детето е задължение на родителя. Независимо от това, в училищата, в които по-големият контингент са роми и с ниски доходи, ние закупуваме препаратите, които са необходими, а сестрите обработват и чистят децата, въпреки че това не им влиза в служебните задължения", посочи за Burgas24.bg Мария Динкова, старши експерт в отдел "Здравеопазване" към Община Бургас.

Родителите обаче нехаели, че в косата на децата им има колония от въшки. Киприте девойки в по-горен клас отказвали да им проверяват главите, понеже били с фризури.

"Липсва подкрепа от родителите. Много честно те мислят, че след като намажат косата на детето със съответния лосион, са си свършили работата. Самата обработка минава 2 етапа - намазване с лосиона и след това механичното изчистване на косата. Ако в главата на детето при повторна проверка се намерят гниди, то се връща обратно у дома, понеже няма гаранция дали тя е мъртва. Това поражда конфликти между медицинското лице и родителя", споделя още Динкова. Тя добавя, че една медицинската сестра отговаря за около 800 деца в едно учебно заведение. На смяна преглежда между 100-150 деца. А проверката за въшки може да извърши от родителя вкъщи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Закопчаха двама крадци, вършели в село Свобода
Полицията конфискува 3 коли само за ден в Бургаско
На колко години се женят бургазлии?
Бургас ще домакинства образователен форум, една от темите е изкус...
Полицаи обискираха криминален тип в Средец, ето какво откриха
Инцидент с мотоциклетист в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).