Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Туристическата камара в Бургас смята, че проект "Солидарност" е неработеща мярка
Автор: Екип Burgas24.bg 09:50 / 26.06.2022Коментари (0)1003
© Burgas24.bg
Проектът "Солидарност" по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., е поредната неработеща мярка, заяви Диляна Цонева от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Тя информира, че от Камарата е изпратено писмо до Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Министерството на туризма и Комисията по туризъм, с което алармира за недоразумения във връзка с проект "Солидарност", който е неработещ за туристическия бранш по Черноморието, пише БТА.

Проектът "Солидарност" стартира в началото на юни тази година, като целта му е да окаже навременна подкрепа за бърза интеграция на разселени лица от Украйна, с осигурен достъп до пазара на труда, получили временна закрила на територията на страната ни след 24 февруари.

"Мярката се въведе твърде късно, предвид започналия летен сезон. Набирането и назначаването на сезонен персонал по Черноморието, всяка година е в месеците март, април и май. Процедурата е отворена на 6 юни, а първите одобрени заявления са от 17 юни и съответно подписване на договорите се извършва минимум след още една седмица. Назначаването на насочени лица от бюрата по труда по тази програма може да се извърши след подписан договор с Агенцията по заетостта", каза Цонева. Тя посочи, че в първоначалния вариант на програмата е липсвало изискването "на обявените от работодателите свободни работни места могат да бъдат назначени лица от целевата група, които не са били в трудови правоотношения с работодателя или свързани с него предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия в период, не по-малък от 6 месеца от подаване на заявлението от работодателя". "И реално наетите лица можеше да бъдат повторно назначени, в случай че нямаше право да се прилага със стара дата", поясни Цонева.

По думите ѝ браншът реагирал своевременно на апела на правителството и бюрата по труда да се окаже подкрепа и да се спомогне за бърза интеграция на пазара на труда на  лица от Украйна, получили временна защита и имащи нужда от работа в България. "Назначиха се преждевременно хиляди граждани от Украйна, без нужната квалификация, обучавани бяха от постоянния персонал. Извънредните разходи за издръжката на украинските служители в месеците преди сезона, отново бяха за сметка на туристическия бранш", заяви Цонева.

От Бургаската регионална туристическа камара заявяват, че за пореден път на бранша се дават неработещи мерки за подпомагане, придружени с множество документации и тромави процедури. БРТК настоява за преразглеждане на изискванията, за да могат да се възползват от програмата, както работодатели, така и вече устроили се на работа украински граждани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: