Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Туроператори: Проблемите в туризма се хронифицират
Автор: Екип Burgas24.bg 09:40 / 19.07.2014Коментари (0)760
© Impact Press Group
Проблемите в туризма са хронични и се задълбочават - свръхкапацитет по морето, най-ниската в Европа средногодишна заетост на легловата база и най-ниски приходи за нощувка. Затова трябва да се върви към развитие на устойчив туризъм, чиято основа е съхранена природа и културно наследство. Това обяви Димитър Попов от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти преди подписването на Меморандум за устойчиво развитие на туризма, иницииран от Българската туристическа камара с председател Стоян Лазаров.

Попов посочи още, че презастрояването на черноморските курорти от Несебър до Равда е унищожило семейния сегмент в туризма, заменяйки го с младежкия. Къмпинг туризмът също е унищожен и сме принудени да отклоняваме запитванията на големите къмпинг туроператори, каза Попов.

По документа са работили 10 браншови организации в туризма, опазването на културното наследство и на околната среда, но подписа си положиха шест от тях. На събитието не дойдоха Бургаската регионална туристическа камара, Българската асоциация на туристическите агенции, Съюзът на собствениците в Слънчев бряг и Институтът за анализи и оценки в туризма. "Явно в някои от тях надделяха корпоративни интереси", посочи Лазаров от туристическата камара.

Меморандумът има декларативен характер, чиято цел е да обедини усилията на подкрепящите го организации за промяна на модела, по който се развива туризмът. На въпрос защо на събитието не присъстват представители на големите туристически центрове и на общините Лазаров отговори, че той е подкрепен от организациите с общи интереси и е отворен за всички останали. "Ние защитаваме интересите на работодателите в туризма, отчитайки всички проблеми, нанесени от недобросъвестни инвеститори", каза Лазаров.

Той подчерта, че целта не е да се ограничи нормалният инвестиционен процес, а да се създаде по-качествен и скъп туристически продукт, както и да се спре усвояването на национален ресурс в частна полза. "Един плаж има капацитет. Ако ние го заемем с 2000 апартамента средно с по четирима посетители, туризъм няма как да се развива. Това е приватизацията на публичен ресурс, за която говорим", коментира Тома Белев, който подписа меморандума от името на коалиция "За да остане природа в България", работила по изготвянето на документа.

По отношение на общините Лазаров посочи, че туристическата камара има горчив опит с тях. "Ние сме ги информирали, но те нямат интерес да го подкрепят. Община Несебър взима решение да изгради мол в центъра на Слънчев бряг - срещу администрацията на комплекса, където по устройствения план е предвидено да е пешеходна зона. Общината няма интерес да има устойчив туризъм. Общината има интерес да издава повече разрешителни за строеж. Интересите ни се различават, въпреки че ние сме за развитието на общините, но устойчиво, планомерно, а не под масата", каза Лазаров.

"По отношение на Черноморието сме закъснели, но още не е късно за вътрешността на страната. През 70-те и 80-те в района на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Равда имаше 36-37 хил. легла, сега има 500 хил., това е убийство на хотелиерския и местния бизнес", каза още Димитър Попов. По отношение на проекта за ваканционен комплекс на Карадере той посочи, че не е реалистично да се очаква възвращаемост от проект с 20 хил. легла. Това означава, че мястото трябва да се посети от 300 хил. туристи, което е невъзможно. Явно целта на проекта не е развитие на туризма, а на бизнеса с имоти, каза Попов.

Меморандумът за устойчиво развитие на туризма ще бъде внесен на зам.-министъра на туризма, на президента, министър-председателя във временния кабинет и след това на новото правителство.

Източник: Кросс









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: