Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Търсят фирма, която ще извършва ремонта на Природонаучния музей
Автор: Екип Burgas24.bg 14:26 / 04.05.2016Коментари (0)1100
©
В момента се провеждат процедурите за избор на фирма-изпълнител за ремонта на музея. Това каза Светла Далакчиева, уредник на Природонаучния музей в града. Тя поясни, че същинският ремонт още не е започнал.

"В момента се провеждат процедури, които са за намиране на фирма-изпълнител, която ще извършва ремонта. Това са чисто законови процедури, които се изискват и по самата програма, по която се извършва финансирането. Това е нещо като обществена поръчка. С това се занимават юристи и специалисти. Те подготвят документацията, но надявам се, че до края на месец май вече ще имаме яснота и фирмите ще започнат да работят", каза Далакчиева.

В момента работещите в културната институция пренасят в други помещения фонда на музея, който се състои от над 10 000 експоната. Сградата на Природонаучния музей в Бургас е паметник на културата. Далакчиева обясни, че от около 4-5 години той е с временен покрив, който обезопасява от падащи от корниза парчета както посетителите, така и работещите в музея. Причината са течове от покрива.

"Всяка зима покривът протича. Всяка есен му правим някакъв козметичен ремонт, който можем да си позволим според силите на музея. Всяка зима той отново протича. Всичко това от една страна ни заплашва фондовете, от друга - се руши цялата сграда. За нас това е най-големият проблем и това ще бъде оправено с настоящия ремонт. Предвижда се още абсолютна цялостна промяна на покрива, фасадите, корнизите - всичко ще бъде възстановено", каза още Далакачиева.

В самата сграда ще се подмени електрическата инсталация и ще се постави пожароизвестителна техника. Ще се ремонтира канализацията, както и приземният етаж.

"Той се пада под нивото на улицата, и отново в есенно-зимния период се усеща много силно влагата и външните ни стени са влажни и се рушат. Заради това ще се направи отводняване около музея, което да спре проникването на влага към основите и към стените. Вътре, витрините ще бъдат свалени, тъй като ще се направи цялостна вътрешна изолация. Стените ще се боядисат", допълни още Далакчиева.

Целият ремонт трябва да приключи до края на годината. Уредникът изрази надежда музеят да отвори отново врати за посетители за "Нощта на музеите". Ремонтът се извършва по програмата "Красива България" със съдействието и съфинансирането на Община Бургас. Цялата стойност на проекта е 240 000 лева.

Източник: Радио "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: