Търсят кой ще вае паметника на Коджакафалията

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
13:00 / 28.01.2016
1327
Община Бургас е публикувала обществена поръчка за проектиране и изграждане на паметник на Александър Георгиев - Коджакафалията, установи справка на Burgas24.bg. Тя ще бъде реплика на оригиналния паметник, съществувал през първата половина на XX век. Прогнозната стойност на поръчката е 70 833,33 лв. без ДДС.

Паметникът трябва да бъде възстановен като точно копие на унищожения на място в близост до първоначалното му местоположение - северно от изградената Централна автобусна спирка на Интегриран градски транспорт. Там ще бъде монтирана реплика на съществувалия през двадесетте години на XX век паметник на Коджакафалията, изграден от неговите наследници на дарено от благодетеля място и унищожен по-късно.

За целта е необходимо да се направи подробно изследване на стила, вида, формата, размерите, естетиката, материалите и цялостното въздействие на оригиналния паметник с цел максимално доближаване до историческата истина. Към репликата е необходимо да се включи и художествено осветление и подходящо благоустрояване на прилежащите части на паметника с цел правилното му експониране. Проектът трябва да е предназначен за конкретната локация. Сега съвременната архитектурна среда изисква деликатно отношение към композиционното решение на паметника - реплика, за да не е в противоречие със средата, в която попада, се посочва в заданието.

Големината на паметника-реплика и размерите на отделните обеми трябва да бъдат изцяло съобразени с оригинала, който е бил с приблизителна височина 4200 мм. Допустимо е отклонение в общата височина на пластичното решение от порядъка на 20 до 40 см, ако е обосновано и в интерес на синтеза.

"Паметникът да бъде изработен от идентичните на оригинала материали, като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа на репликата", е посочено в обществената поръчка.

Виж коментарите (1)

Още по темата (6):
27.09.2022 Откриват паметника на Коджакафалията
06.10.2016 Започна дарителска кампания за изграждане на паметник на Коджакафалията
27.07.2016 Общината прекратява конкурса за паметник на Коджакафалията
22.07.2016 Скандал с паметника на Бащата на Бургас
19.04.2016 Напредва процедурата за изработка на паметник на Бащата на Бургас
10.03.2016 Три фирми искат да правят репликата на паметника на Коджакафалията
Още новини от Новини от Бургас:
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...
Успокоиха ни: Няма птичи грип в Бургаско!
Преди Horizon Grand Prix отборът на Гимназията по транспорт теств...
Бургаски ученици взеха участие в Деня на отворените врати на Райо...
Писна им! Бургазлии повече от година чакат кошмарът им да приключ...
За първи път: В Бургас празнуваме Летен Никулден! Ще пеят "Молец"...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).