УМБАЛ Бургас показа на ученици "пътя на кръвта" и първите грижи за най-малките бебета

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:27 / 09.05.2017
1532
138-годишната история на най-голямата болница в цяла Югоизточна България се оказа повече от вълнуваща за любознателните ученици от клуб "Добър гражданин" на Английската гимназия. Децата, които бяха от VIII до XII клас, водени от зам.-директора по учебната дейност Силвия Пехливанова, чуха как са изградени основите на здравеопазването в Бургас преди повече от век.

С историята на УМБАЛ Бургас подробно ги запозна координаторът по хирургичната дейност д-р Бойко Миразчийски, чийто професионален път, както и този на голяма част от неговите роднини, е свързан именно с лечебното заведение.

"Ще се радвам след няколко години да се върнете при нас, защото болницата е университетска и е база за обучение на специализанти и студенти", заяви д-р Миразчийски. 

След беседата с него, се появи и първият ученик, който пожела бъдещата му професия да е именно лекарската. 

Децата от клуб "Добър гражданин" бяха разведени из отделенията на болницата от главната сестра Татяна Пейчева. Това, което най-много ги впечатли бе посещението им в Отделението по трансфузионна хематология (кръвният център), докато течеше акция по кръводаряване. В света на всеки 2 секунди някой се нуждае от преливане на кръв, а в живота си всеки четвърти човек някога ще се нуждае от това.

"Ще Ви разкажа за пътя на кръвта и за това колко важен и хуманен акт е кръводаряването ", каза началникът на отделението д-р Тодор Бояджиев.

Според българското законодателство на година жените в добро здравословно състояние могат да даряват до 4 пъти, като между всеки трябва да има разстояние от 60 денонощия. А при мъжете този брой е до 5.

Най-много усмивки у учениците предизвикаха най-малките бебета в Отделението по неонатология. "Повечето от нас са родени в тази болница и е интересно да видим какви грижи се полагат за бебетата", споделиха учениците. А грижите са денонощни и често животоспасяващи.

"Ще се радваме някой ден да станете наши колеги и да работите тази благородна професия", споделиха от своя страна лекарите.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Нови проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
И много риба по морето е проблем
24-годишна бургазлийка отново с национално отличие!
Единствено в "Меден рудник" все още могат да се намерят жилища на...
Ремонтът свърши: Възстановиха движението по АМ "Тракия" в посока ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).