Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Убиецът на айтоския търговец Бехчет ще лежи 18 години в затвора
Автор: Иван Сотиров 13:32 / 02.12.2021Коментари (0)3833
© Burgas24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди присъда от 18 години "лишаване от свобода“, при първоначален "строг“ режим за Динко Вълчев . Той е признат за виновен в умишленото убийство на Бехчет Ахмед ,извършено на 20 март 2015 г. в местността “Перчемлията“, в землището на село Изворище. Признат е за виновен и в това, че по същото време и място унищожил чужда   лек автомобил марка "Фолксваген“, модел "Пасат“. Подсъдимият е осъден да заплати на Г. И., Ш. М. и А. И. по 150 000 лв., като обезщетение за претърпените неимуществени вреди от убийството на техния родственик.

Делото пред Апелативен съд – Бургас е образувано по жалба на упълномощения защитник на подсъдимия срещу присъдата на Окръжен съд – Бургас.  По време на съдебното следствие пред въззивната инстанция упълномощения защитник на подсъдимия застъпва тезата, че доказателствата не позволяват категоричен извод  Динко В. да е автор на двете престъпления. Поддържа оплакванията за допуснати съществени процесуални нарушения, изразени в жалбата, настоява за отмяна на постановения съдебен акт и за оправдаване на подсъдимия, алтернативно връщане на делото за ново разглеждане в окръжния съд. Прокурорът пледира за потвърждаване на първоинстанционната присъда като правилна и законосъобразна. Представителят на частните обвинители се присъединява към становището на прокуратурата.

След запознаване с всички материали по настоящото наказателно производство, обсъждане на доказателствата, събрани на досъдебното производство и в хода на съдебното следствие в първата и въззивната инстанция и след проверка на атакуваната присъда по оплакванията на жалбоподателя и служебно изцяло Бургаският апелативен съд е направил извода, че жалбата е неоснователна.

Във връзка с оплакванията за процесуални нарушения съдът на първо място е осъществил контрол за спазването на процесуалните правила и установил че в хода на наказателно производство и при постановяване на присъдата не са допуснати нарушения, които да представляват основания за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане.

Въззивният съд е обсъдил обстойно и задълбочено в акта си (72 стр.) дадените за първи път в съдебната фаза обяснения на подсъдимия, който признава, че между двамата възникнал спор за цената на овцете, "че ударил пострадалия с парче дърво по главата; че пострадалият е паднал на земята, повече не се помръднал и след малко е издъхнал, а край него се образувала голяма локва кръв“. Обсъдени са и показанията на основния свидетел, който разказал как е бил изгорено тялото на пострадалия и как е нарязан автомобила му.

В решението си апелативните съдии коментират заключенията на назначените на досъдебното производство ДНК – експертизи/ първоначална и допълнителна / и съдебномедицинска /антропологична/ експертиза. Тези заключения не са били оспорени от никоя от страните и предвид дадените с тях обосновани отговори на поставените им въпроси, съдебните инстанции са им гласували пълна вяра.

Съдът е дал кредит на доверие и на депозираните на досъдебното производство две писмени заключения на съдебномедицинската експертиза по метода на ДНК – профилирането, изготвени в Института за съдебна медицина на Медицински университет – Инсбрук, Република Австрия. Тези експертизи и заключения са били назначени с цел идентифициране на пострадалия.

Магистратите отбелязват, че събраните по делото преки гласни доказателствени средства, както и многобройните косвени доказателства и доказателствени средства, разгледани в тяхната съвкупност, логическа взаимосвързаност и последователност, налагат категоричен правен извод, че подсъдимият Динко В. е реализирал от обективна и субективна страна състава на чл.115 от НК, защото на 20.03.2015г., в местността "Перчемлията“, в землището на с. Изворище, община Бургас, умишлено е умъртвил пострадалия Бехчет И.

"Този извод е в синхрон с правната доктрина и трайната съдебна практика, които са еднопосочни в позициите си, че доказването на факта на извършено престъпление може да се постигне и само с косвени доказателства, щом като тяхната хронология и взаимовръзка изключват възможността престъплението да е извършено от друго лице, а не от привлеченото към отговорност“, пише в акта на Апелативния съд. 

 Въззивният състав е намерил за обосновано становището на първата инстанция, че наличните по делото доказателства и доказателствени средства позволяват да се направи категоричен извод, че изгореният труп е бил на пострадалия Бехчет И.

По отношение на престъплението по чл. по чл.216, ал.1 от НК. въззивната инстанция е споделила извода за присъствието на пряк умисъл. Подсъдимият Динко Вълчев безспорно е бил наясно, че автомобила не му принадлежи, нито му е предоставен за ползване и разпореждане, но въпреки това го е нарязал на парчета, които обгорил. Тези негови действия указват, че той е съзнавал общественоопасния характер на действията си и е целял да прикрие следите от  убийството на водача на автомобила -  пострадалия Бехчет.

Според Бургаския апелативен съд първоинстанционната присъда във всичките й части е законосъобразна, обоснована и справедлива и следва да бъде потвърдена изцяло.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Република България.



Още по темата: общо новини по темата: 7
19.02.2021 »
18.02.2021 »
17.07.2020 »
16.06.2020 »
01.07.2015 »
01.07.2015 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: