Участниците в Бриз/Сертекс гасиха симулиран пожар на пристанището

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:42 / 15.07.2008
1072
Около 9,30 ч. в района на пристанище Бургас бяха пуснати учебни димки, които трябваше да симулират пожар на кораб като част от международното военоморско учение БРИЗ/Сертекс 2008. В предиобедните часове се проигра епизода "Ликвидиране последствия от терористичен акт на кораб". В акцията се включиха представители на военоморска база-Бургас с бункировъчен танкер "Акин", който изпълняваше ролята на граждански кораб, Пристанище Бургас, дирекция "Морска администрация", сили и средства на МАСО/Морски аварийно спасителен отряд, Противопожарната служба и Центъра за спешна медицинска помощ.

До идването на противопожарните автомобили обаче първите димки загаснаха и се наложи пускане на нови, за да бъде поддържан дима като част от симулацията на пожар. Първи в района на Пристанище Бургас пристигната двата противопожарни автомобила, следвани от колата на Гражданска защита. Последна дойде линейката. Тя по сценарий трябваше да окаже първа помощ на заклещения на товарната палуба моряк.

В гасенето на импровизирания пожар се включиха всички служби. Връзката между тях бе осъщeствявана от специален кризисен център, съставен от представители на всички участващи в операцията институции. Затруднения синхрон при координацията на отделните утапи от днешния епизод нямаше да съществува , ако в действие бе пуснат телефон 112. Такъв обаче на територията на Бургаски регион все още не действа.

Отиграването на днешния епизод се налага заради това, че на практика в реалната действителност такива ситуации могат да се случат. Според началника на отдел "Управление при кризисни ситуации" и офицер по сигурността в Пристанище - Бургас Живко Желев това е и част от изискванията на Международния код за сигурност на корабите и пристанищните съоръжения. Според това изискване такива отигравания трябва да се правят веднъж на 4 месеца.


Виж коментарите (0)

Още по темата (6):
17.07.2008 Военните се извиниха на Бургас заради обгазяването
16.07.2008 Спасителни екипи от МИС участват в учението "БРИЗ" -2008
15.07.2008 Любомир Пантелеев: От “Бриз 2008” е трябвало да предупредят за димките
15.07.2008 МО: Местната управа на Бургас е информирана за провежданото учение
15.07.2008 Димитър Николов: Никой не ни беше уведомил, че ще има обгазявания
15.07.2008 Военноморско учение в Бургас предизвика паника
Още новини от Новини от Бургас:
Акция на полицията в Бургас! Има задържани!
Рекорден брой посетители в Регионален исторически музей – Бургас ...
Млад шофьор катастрофира на пътя "Банево" – "Ветрен"
Студенти се събраха в Бургас за най-мащабното математическо състе...
Бургазлия преби жена с дървен прът, в дома му откриха наркотици
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).