Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученици от Бургас отбелязват паметния за българските евреи 10 март
Автор: Екип Burgas24.bg 14:06 / 09.03.2015Коментари (0)636
©
За учениците в Бургас 10 март ще се превърне в своеобразен урок по краезнание и хуманизъм. По инициатива на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" и РИО на МОН в 13 средни училища в часа на класа ще бъде показан документалният филм "Да помним" - разказ за живота и спасението на евреите от Бургас.

"Да помним" е първият филм, който изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици и интелектуалци, оглавили преди 72 години общественото недоволство против депортацията на евреите от града и успели да отвоюват живота на своите съграждани. От уроците по история учениците знаят имената на българските политици, взели смелото решение да се противопоставят на хитлеровата антисемитска политика. Малко от тях обаче познават тази част от летописа на родното си място. За първи път в страната в Бургас тази тема влиза в училищата, за да разкаже на най-младите за смелостта и човеколюбието на техните предци.

Какво се случило с евреите от Бургас през 1943 г.? Кои са смелите бургазлии, които не са оставили сами своите съграждани и с риск за живота си са измолили милост за тях? Какво е накарало хората да проявят уникален обществен и личен морал и да окажат съпротива на античовешките закони за масово изтребление на евреите? 30-минутната документална лента отговаря на тези въпроси. Във филма оживяват и спомените на съвременници, преживели ужаса на страха от безпричинно масово изтребление. "Да помним" не само преодолява дистанцията на годините, той представя нов прочит на българската и бургаската история и показва как на фона на нечовешката жестокост към един народ може да се прояви солидарността на друг.

Автор на филма е Алберта Алкалай, председател на Центъра на еврейско-българско сътрудничество "Алеф". Центърът си е поставил за цел да проучва и популяризира дълбоките културно-исторически връзки между двата народа през хилядолетията, да показва, че космополитната и толерантна атмосфера в българското общество е жива и превръща България в модерен и отворен свят. С поредица от инициативи всяка година "Алеф" популяризира уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световнa война и отдава дължимата почит и благодарност към българите, които имат принос за това. Филмът "Да помним" е създаден, за да поддържа паметта будна и да показва, че с воля и с личен пример всеки от нас може да повлияе върху предначертаните събития.

За България 10 март е паметна дата, защото именно тогава през 1943 г. е отменено решението за депортация на евреите към лагерите на смъртта. На този ден всяка година с възпоменателни церемонни страната почита паметта на загиналите от Холокоста и изразява признателността си към смелите българи, единствени в Европа дръзнали да се опълчат на хитлеровата военна машина. За първи път обаче тази признателност излиза от официалните церемонии и отива при най-младите, за да им покаже, че справедливите каузи могат да обединяват и да победят и най-страшното зло.

Масираната съвместна акция на "Алеф" и РИО на МОН-Бургас ще бъде подета и от други български градове. В Центъра за еврейско-българско сътрудничество вече е отправено запитване от различни училища и образователни инспекторати и вероятно още през следващата година филмът "Да помним" ще бъде представен и пред ученици в други градове.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: