Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученици с флашмоб и филм за Деня на толерантността
Автор: Екип Burgas24.bg 13:47 / 08.11.2021Коментари (0)497
©
Център за еврейско-българско сътрудничество "Алеф" избра да отбележи Международния ден на толерантността – 16 ноември, като прехвърли своеобразен мост от миналото към настоящето и бъдещето. Припомняйки жестокостта и трагизма на Холокоста, "Алеф" акцентира на проявленията на толерантност в съвременния свят, като цели приобщаване на най-младите към разбирателство, взаимно уважение и хармония като модел на поведение. Към поредицата от различни събития – дискусии, фестивали, акции и др., които "Алеф" организира всяка година и прави посланици на толерантността  хора от всички възрасти, тази година се прибавя специфичната роля на филмовото изкуство.

От 16.30 часа на 16 ноември, вторник, в зала “Георги Баев" на Културен център "Морско казино" при вход свободен ще бъде показан документалният филм "Варшава: разделен град", който по въздействащ начин интерпретира темата за толерантността на фона на жестоката реалност по времето на Холокоста.  Лентата е предоставена на "Алеф" специално за тематичния ден в Бургас благодарение на Полския институт в София. Филмът е имал прожекция  у нас единствено на фестивала Master of Art през август 2021 г.

Продукцията на Ерик Беднарски стъпва върху вече съществуващи документални и игрални филми по темата и хвърля нова светлина върху трагичните времена на разделение, разрушения и масови убийства чрез неизвестни до момента кадри и свидетелства на оцелелите. Голяма част от архивните кадри са взети от единствения засега открит видеоматериал от гетото, заснет с 8-милиметрова камера през 1941 година, който не е сниман от нацистите. Режисьорът работи по филма повече от десетилетие, като в същото време отчита факта, че навсякъде по света се издигат нови стени на разделението, а ксенофобията, расизмът и антисемитизмът отново са във възход. Пресъздавайки трагедията на Варшавското гето, Ерик Беднарски преподава важен урок за всеки отделен човек.

Мост от уроците на миналото към настоящето и визията за бъдещето прехвърля второто събитие, организирано от "Алеф" за Международния ден на толерантността. Ученици от бургаските училища ще се включат във флашмоб "Моето послание за един по-добър свят", чрез който ще отправят своите призиви за добротворство, човечност, равноправие, добросърдечност, човеколюбие.

Събитията ще се осъществят при спазване на всички противоепидемични мерки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: