Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Ученици ще научат много за обитателите на Поморийско езеро
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 19.05.2021Коментари (0)749
©
Вече няколко години на 21 май цяла Европа отбелязва Деня на Натура 2000 и представя постиженията на мрежата и ползите, които тя предлага на нашето общество. Благодарение на този специален ден европейските граждани имаха възможността да научат за мрежата Натура 2000 и нейната роля за опазването на нашето споделено природно наследство.

Тази година имаме удоволствието да празнуваме Деня на Натура 2000 с учениците от 3 училища от Община Поморие, които ще посетят лагуната и ще се запознаят отблизо с нейните обитатели (НУ "Константин Величков" – с. Габерово, ОУ "Христо Ботев“ – с. Горица и ОУ "Св.св.Кирил и Методий" – с. Порой). Едночасовата програма на брега на Поморийско езеро ще включва беседа за лагуната, наблюдения на птици и кратка викторина с награди за децата, съобщиха организаторите.

Учениците ще могат да видят колонията на гривести рибарки в Поморийско езеро и надяваме се нейните гости, наблюдавани в последните дни - 23 птици от вида розово фламинго, които при последния мониторинг на птиците, провеждан в рамките на проект Живот за Поморийската лагуна изненадаха нашите орнитолози.

Фламингите си почиваха на острова пред Музея на солта, който е изграден с помощта на доброволци на "Зелени Балкани". Внасяйки колорит и красота, птиците от своя страна са се възползвали от спокойствието и тишината в района на лагуната.

Присъствието на розовото фламинго в Поморийско езеро и Бургаските езера отдавна вече не е изненада. До 2015 г. у нас се срещаха единични екземпляри, по всяка вероятност случайно долетели от колониите в Турция и Гърция. Оттогава неговата численост постоянно се увеличава и през декември 2020 г. са регистрирани невероятните 1290 екземпляра в Атанасовско езеро!

2021 г. е специална за природата и биологичното разнообразие. По-късно тази година се очаква 196 страни да се срещнат по Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие в Китай и да приемат нова глобална рамка за защита и възстановяване на природата. Европейската комисия стартира нова Глобална коалиция за биологично разнообразие, #UnitedforBiodiversity, с която призовава всички световни национални паркове, защитени зони, ботанически и зоологически градини, аквариуми, изследователски центрове и университети, научни и природонаучни музеи да обединят усилията си и да говорят за природата преди тази решаваща международна среща.

Поморийското езеро е част от най-важния комплекс от влажни зони по българското Черноморие. То има голямо значение за Европа като рядък тип екосистема и място, където могат да се наблюдават 40% от всички европейски видове птици.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: